Projekti

Potpisan ugovor o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške

Objavljeno: 16.07.2019. u 16:22

Bosna i Hercegovina je osigurala svoj dio sredstava dijelom iz UMTS sredstava, tj. od uplata telekom operatera, a dijelom iz sredstava nepovratnog granta u iznosu od 6,8 miliona eura

FOTO: Ministarstvo

U sjedištu Hrvatskih cesta u Zagrebu zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, u ime Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, s Dragomirom Jevtovićem, u ime Konzorcija gospodarskih subjekata: Integral Inženjering a. d., Đuro Đaković Montaža d. o. o. i Zagreb-Montaža d. o. o., kao najpovoljnijim ponuđačem, potpisali su ugovor o izgradnji međudržavnog mosta između dvije susjedne i prijateljske zemlje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na rijeci Savi kod Bosanske Gradiške na završetku autoceste Banja Luka – Bosanska Gradiška.

Most je dugačak 426 metara, širok 22,6 metara i imat će četiri prometne trake, po dvije u svakom smjeru. Gradit će se po ugovoru 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a rok za uvođenje izvođača je 105 dana od dana potpisivanja Ugovora.

Ugovorna vrijednost radova je 23.498.800 eura. Kako je izjavio zamjenik Dalipagić, Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske, potpisanim davne 2011. godine, definirano je da svaka zemlja snosi polovinu toga iznosa. Bosna i Hercegovina je osigurala svoj dio sredstava dijelom iz UMTS sredstava, tj. od uplata telekom operatera, a dijelom iz sredstava nepovratnog granta u iznosu od 6,8 miliona eura, dobijenog od WBIF-a (Investicijski fond za Zapadni Balkan) na samitu zemalja zapadnog Balkana održanom u Beču 2015. godine.

Zamjenik Dalipagić je izjavio da je izuzetno zadovoljan što je Ministarstvo kojim on rukovodi, u saradnji s Hrvatskom, uspjelo u zadnje dvije i po godine pokrenuti dva izuzetno velika i značajna infrastrukturna projekta, odnosno izgradnju dva mosta na rijeci Savi. Kao što je poznato, most kod Svilaja na završetku Koridora Vc je u završnoj fazi izgradnje i bit će pušten u promet do kraja ove godine. Ministarstvo je uspjelo završiti i tendersku proceduru za izgradnju mosta kod Bosanske Gradiške. Završetkom ta dva objekta prometna povezanost BiH i Hrvatske, odnosno BiH i EU, bit će znatno poboljšana, saopćilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije