Čišći zrak

Potpisan ugovor za 46 miliona eura kredita za izgradnju "Toplane Zenica"

Objavljeno: 15.03.2019. u 11:22

Kompanija "ArcelorMittal" Zenica potpisala je danas ugovor za kredit vrijedan 46 miliona eura s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, što će biti utrošeno za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju "Toplana Zenica"

Za projekte "zelene energije" u tom gradu bit će utrošeno pet miliona eura od te sume, a Toplana koja će biti na plin, proizvodit će toplotnu paru za proizvodni proces u toj kompaniji te zagrijavati domaćinstva i privredne subjekte u Gradu Zenica.

- Očekujemo da ćemo već 2020. godine imati pokrenute nove kotlove - najavio je generalni direktor ArcelorMittala Biju Nair.

Ukupna vrijednost projekata je 53 miliona eura, a ArcelorMittal će u budućoj kompaniji, čiji je direktor Nikhil Mehta, imati 50 posto vlasništva. Grad Zenica dobit će 20, a preostala dva partnera iz Finske, koji će isporučiti kotlove, po 15 posto udjela u tom joint venture preduzeću.

- Veoma sam sretan, jer mnogi nisu vjerovali u ovaj projekt. Vidite da je sve završeno. Finansije su završene, prijekti su završeni i kotlovi se proizvode - istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je najavio kako će bez uglja imati čišći zrak te omogućiti da Zenica uđe u krug “zelenih gradova” Evrope.

- Veoma se brzo kreće ili je već krenula gasifikacija grada. Brzo ćemo ukinuti loženje uglja u gradu - najavio je Kasumović, dodajući kako je već počela implementacija projekta.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije