open-navfaktor-logo
search
Kredit od 35 miliona eura
Potpisani ugovori za nabavku trolejbusa i rekonstrukciju tramvajske pruge
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za srednju i jugoistočnu Evropu Sharlote Ruhe danas su u Sarajevu potpisali dva ugovora za finansiranje javnog prijevoza u glavnom gradu BiH. 
05.02.2020. u 14:03
get url
text

Bevanda i Ruhe su potpisali ugovor o zajmu za Projekt javnog prijevoza Sarajevo 1 - nabavka trolejbusa i rezervnih dijelova i ugovor o zajmu Projekt javnog prijevoza Sarajevo 2 - rekonstrukcija tramvajske pruge.

Ova dva ugovora, kako je izjavio Bevanda, unaprijedit će gradski prevoz u Sarajevu, te doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju zagađenja zraka. Prvi ugovor u vrijednosti 15 miliona eura odnosi se na nabavku trolejbusa i rezervnih dijelova, a dio sredstava planiran je za konsultantske usluge  tokom provedbe ovog projekta.

Drugim ugovorom bit će osigurano 20 miliona eura za sanaciju 19,5 kilometara tramvajske pruge u Sarajevu što također, kako je napomenuo Bevanda, ima značajnu ulogu u zaštiti okoliša i manjoj upotrebi autobusa. Taj ugovor predstavlja drugu fazu unapređenja javnog prevoza u KS, a planirana je i treća koja podrazumijeva nabavku tramvaja.

-Oba kredita alocirana su na Federaciju BiH, odnosno Županiju Sarajevo, a uvjeti zajma su vrlo povoljni s rokom otplate 15 godina uključujući grejs period od dvije i tri godine na otplatu glavnice - kazao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, projekt nabavke trolejbusa trebao bi biti završen do decembra 2021. , a rekonstrukcija tramvajske pruge do decembra 2022. godine.  

Zagađenost zraka u Sarajevu, kako je kazala Ruhe, najveći je izazov u smislu zaštite okoliša, a čišći i zeleniji, odnosno okolišno prihvatljiviji prevoz je jedan od ključnih načina unapređenja kvalitete zraka.

- Dva projeketa o kojima smo danas potpisali ugovore ne predstavljaju samo ulaganja u efikasan i kvalitetan javni prevoz u Sarajevu. Njihova provedba će također dovesti do smanjenja emisije CO2 za 30 posto čime nastojimo riješiti gorući problem zagađenja zraka u glavnom gradu BiH - navela je Ruhe.

Napomenula je da će također doprinijeti postizanju ušteda u potrošnji električne energije.

-Računamo na novu vladu u Kantonu Sarajevu u provedbi ova dva važna projekta, kao i u reformama koje trebaju biti provedene u GRAS-u kako bi ovo postalo efikasno i stabilno javno prevozno preduzeće - kazala je Ruhe.  

Ovi projekti dio su izrade akcijskog plana Zelenog grada za Sarajevo kojeg finansira japanska vlada, a današnjoj ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i ambasador Japana u BiH  Hideyuki Sakamoto, te predstavnici Kantona Sarajevo.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.