open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Potvrđena optužnica protiv Kadrije Veselija, danas dobrovoljno putuje u Hag
Predsjedniku Demokratske partije Kosova i bivšem visokom zvaničniku Oslobodilačke vojske Kosova Kadriji Veseliju potvrđena je optužnica od Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
05.11.2020. u 12:53
get url
text

Veseli je saopćio da je jučer informisan iz Kancelarije Specijalizovanih vijeća da je sudija za predhodni postupak potvrdio optužnicu protiv njega i da danas putuje u Hag.

VEZANI TEKST - Odstupio sa mjesta predsjednika: Hag optužio Hashima Thacija za ratne zločine 

- Cijenim činjenicu da su se Specijalizovana vijeća pokazala uljudnim tako što su mi poslali poziv da se pojavim na sudu, umjesto da me uhapse na nedostojanstven način. Odgovorio sam na ovu ljubaznost pristavši da jutros putujem u Hag sa predstavnicima tribunala, gdje ću se zvanično pojaviti pred tribunalom da odgovorim na iznijete navode i započnem dugotrajan proces odbrane - istakao je Veseli.

Veseli je poručio da je "svjestan da na Kosovu ima ljudi koji misle da su Specijalizovana vijeća uvreda za našu historijsku borbu da zaštitimo narod na Kosovu od zločina Miloševićevog režima".

- Ali ja to ne vidim tako, vidim kao priliku da konačno odgovorim na ove lažne sumnje i glasine koje kruže godinama. Otkako je Dick Marti objavio svoj neutemeljeni izvještaj, bilo je neizbježno da ovaj dan dođe. Bilo je neizbježno da se njegove nepravedne optužbe moraju testirati na sudu kako bi se jednom zauvijek okončale. Zbog toga sam podržao osnivanje ovog suda i zato sam sada spreman da igram svoju ulogu u ovom procesu - naveo je Veseli.

Puno povjerenje u objektivnost sudija

Bivši predsjednik Skupštine Kosova je kazao i da ima puno povjerenje u objektivnost i nepristrasnost sudija, te je pozvao sve na Kosovu da uvijek iskazuju dužno poštovanje pravosudnim vlastima. Naglasio je se mora imati na umu da je ovaj sud osnovala Skupština Kosova kako bi služio u ime naroda, te da iako je sa sjedištem u Hagu, predstavlja dio kosovskog pravnog sistema.

Veseli je decembra prosle godine bio u Hagu gdje je dao iskaz pred Specijalizovanim tuzilaštvom, a aprila ove godine podignuta je nepotvrđena optužnica protv njega, zajedno sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem i drugim osobama "za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje". Vesli je od aprila 1999. do juna 2008. rukovodio Informativnom službom Kosova (SHIK), a 2016. je izabran za predsjednika Demokratske partije Kosova.

Podsetimo, jučer je potvrđena optužnica i protiv šefa zastupničke grupe Pokreta "Samoopredjeljenje" Rexhepa Selimija, koji danas također odlazi u Hag. Optužnica je potvrđena i Jakupu Krasniqiju, portparolu bivše Oslobodilačke vojske i njega su po nalogu Specijalizovanog tužilaštva Kosova u Hagu jučer uhapsili pripadnici EULEX-a i Policije Kosova, nakon deset sati pretresa njegove kuće u Prištini.

Specijalni sud osnovan nakon januara 2011.

U septembru ove godine je podignuta prva optužnica pred Specijalnim sudom u Hagu i to protiv Saliha Mustafe, pripadnika OVK-a, koji je uhapšen i prebačen u pritvor u Hagu. On se pred sudijom izjasnio da nije kriv za ratni zločin za koji se tereti.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova su privremenog karaktera sa konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.

Do osnivanja Specijalnog suda za Kosovo došlo je nakon što je januara 2011. godine Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope usvojila Rezoluciju izvjestioca Dicka Martija kojom se međunarodna zajednica i vlasti u Prištini, Beogradu i Tirani pozivaju da preduzmu mjere kako bi se rasvijetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i poslije sukoba na Kosovu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.