open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena optužnica u predmetu Milan Tupajić i drugi
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Milan Tupajić i drugi, koja optužene Milana Tupajića, Dragomira Obradovića, Momčila Pajića, Miladina Gaševića, Željka Gaševića, Branislava Kezunovića, Momira Kezunovića i Jadranka Šuku tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, lišenje druge osobe života (ubistvo), deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.
21.01.2021. u 16:08
get url
text

Optuženog Aleksu Godića optužnica tereti da je počinio krivično djelo zločni protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkom a) – lišenje druge osobe života (ubistvo) radnjama iz tačke 1. optužnice, tačkom d) – deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva, radnjama iz tačke 1. optužnice, a sve u vezi s članom 180. stav 1. i članom 31. KZBiH.

U optužnici se navodi da su optuženi Milan Tupajić u svojstvu predsjednika Skupštine Opštine Sokolac, a ranije predsjednika Kriznog štaba Opštine Sokolac pri Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Romanija, Dragomir Obradović u svojstvu komandira Stanice javne sigurnosti Sokolac, Radislav Krstić u svojstvu komandanta 2. romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Momčilo Pajić u svojstvu komandira čete Vojne policije 2. romanijske motorizovane brigade VRS, Aleksa Gordić u svojstvu pomoćnika za moral i vjerske poslove u četi Vojne policije, ujedno zamjenik komandira vojne policije, te za vrijeme napada na selo Novoseoce 22.9.1992. godine, de facto komandir jedinica u odsutnosti komandira Momčila Pajića, Miladin Gašević u svojstvu zamjenika komandira Izviđačke čete 2. romanijske motorizovane brigade VRS, te Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici Izviđačke čete 2. romanijske motorizovane brigade VRS.

U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, planirali, naredili, počinili, podstrekavali i pomagali u planiranju, pripremanju, činjenju i prikrivanju krivičnog djela zločin protiv čovječnosti progonom kroz prisilno preseljenje bošnjačkog stanovništva Opštine Sokolac, namjernim lišavanjem drugih osoba života (ubijanja), uništavanjem i pljačkom pokretne i nepokretne imovine bez vojne nužde, te rušenjem vjerskog objekta, pri tome svjesno i voljno učestvujući u realizaciji zajedničkog zločinačkog plana prvih ljudi vojne, civilne i policijske vlasti Opštine Sokolac, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Optuženi se terete da su kao predstavnici civilnih vlasti i pripadnici Druge romanijske motorizovane brigade Vojske RS učestvovali u udruženom zločinačkom poduvatu i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21. i 22. septembra 1992. godine.

Prilikom ulaska vojske u selo ubijena je starica D.K. a poslije toga žene i deca su razdovojeni od muškaraca i transportovani prema Sarajevu.

Zarobljeni muškarci bošnjačke nacionalnosti, njih 44, vojnim kamionima prevezeni su do smetlišta na Ivan Polju, gde su streljani.

Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 85 godina.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, prilikom ekshumacije žrtava 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih, što dokazuje surovost ubistava.

Poslije toga, 30. septembra 1992. godine, srušena je džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.