open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena optužnica za ratni zločin u predmetu Bužimkić i drugi
Sud Bosne i Hercegovine je  potvrdio optužnicu protiv Senada Bužimkića, Rizaha Fajića, Almira Sefića, Ermina Kadića, Amira Patkovića, Irfe Velagića i Suada Nesimovića, koji se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
17.02.2023. u 13:04
get url
text

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije RBiH i Vojske RS-a od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, na području općine Bosanska Krupa, prilikom napada ARBiH na položaje VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, zarobili najmanje dvadeset pet pripadnika VRS-a.

Potom su ih, prema tužbenim navodima, odveli, zatvorili i držali u vojnom pritvoru, gdje su ih mučili, odakle su ih u tri navrata u ljeto 1995. godine pripadnici voda Vojne policije 511. Slavne brdske brigade ARBiH u namjeri da ih liše života u grupama izvodili i lišili ih života na tri lokacije na području općine Bosanska Krupa, te na taj način postupili protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, saopćeno je iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.