open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Potvrđena optužnica zbog korupcije u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Seada Đurđevića, optuženog da je Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo oštetio za više od pola miliona maraka.
11.01.2023. u 11:28
get url
text

Prema optužnici sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, Sead Đurđević se tereti da je od 2007. do 2016. godine, kao odgovorna osoba i uposlenik Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u svojstvu glavnog likvidatora oštetio Službu za 574.859,78 KM.

Kako se navodi iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Đurđević je novac Službe koji je bio namijenjen za ostvarivanje i održavanje više stope zaposlenosti, s transakcijskih računa bez pravnog osnova uplatio u iznosu od 574.859,78 KM na račun “Bravarsko limarska radnja Brzi” iako Služba za zapošljavanje s navedenim poslovnim subjektom nije imala poslovni ugovor.

- Nakon toga je s računa limarske radnje "Brzi", s krivotvorenim ovlaštenjem da može podizati gotovinu, svojeručno potpisao naloge za isplatu te za sebe preuzeo novac u iznosu od 572.209,00 KM - stoji u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U optužnici je postupajuća tužiteljica predložila da Đurđević isplati navedenu štetu Službi za zapošljavanje.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 14 svjedoka, dva vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza.

Đurđevića optužnica tereti zbog krivičnog djela "zloupotreba položaja ili ovlaštenja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.