Sud BiH

Potvrđena optužnica Zoranu Adamoviću za ratni zločin na području Ključu

Objavljeno: 11.10.2018. u 13:52

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Zorana Adamovića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Znao je za napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kaže se u optužnici

FOTO: ARHIV

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Zoran Adamović kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području Bosanske krajine, učestvovao u progonu i ubistvima Bošnjaka i Hrvata. 

To se odnosi na civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Ključ. Znao je za  napad i da njegove radnje čine dio tog napada, ali je počinio progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti. Učestvovao je u njihovim ubistvima, prisilnom nestanku, te drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim s namjerom nanošenja velike patnje ili ozbiljnje fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, navodi se u saopćenju iz Suda BiH. 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije