open-navfaktor-logo
search
Apelaciono vijeće
Potvrđena oslobađajuća presuda: Šaran, Šabić i Kadić nisu počinili ratne zločine u Bosanskoj Krupi
Sudsko vijeće je u obrazloženju prvostepene odluke, između ostalog, navelo da Sud nije mogao utvrditi da su optuženi odgovorni za radnje za koje se terete
08.01.2020. u 14:46
get url
text

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić oslobođeni optužbi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, kao i za neopravdano odgađanje povratka zarobljenika u Bosanskoj Krupi, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH advokat Zlatan Nanić.

Branilac optuženog Zijada Kadića, Zlatan Nanić, rekao je da je žalba Tužilaštva BiH, da se oslobađajuća presuda ukine i odredi novo suđenje, odbijena.

Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić su prvostepenom presudom iz maja 2019. oslobođeni krivice za zatvaranje civilnog stanovništva, ubistvo i nečovječno postupanje u periodu od septembra 1995. do jula 1996. godine u nekoliko objekata u Bosanskoj Krupi.

Šaran je, prema optužnici, bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir Policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Sudsko vijeće je u obrazloženju prvostepene odluke, između ostalog, navelo da Sud nije mogao utvrditi da su optuženi odgovorni za radnje za koje se terete, kao i da nije predočen nijedan materijalni dokaz o naredbi da se formira sabirni centar u Jasenici, te da samo postoji naredba o formiranju policijskog odjeljenja u tom mjestu.

Vijeće je tada navelo i da nema dokaza da su Šaran i Šabić znali ili bili obaviješteni o nezakonitim postupanjima njihovih podređenih prema zatvorenim civilima, niti su izdali naredbu za privođenje Marka Gakovića, čiji posmrtni ostaci su, nakon što je pobjegao iz Jasenice, pronađeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.