open-navfaktor-logo
search
Inspekcija
Potvrđene nezakonitosti u postupanju rektora UNSA prema Medicinskom fakultetu
Nakon svega, Medicinski fakultet mora i Univerzitetu i javnosti reći: na vrijeme smo vas upozoravali, navodi se u saopćenju
28.05.2019. u 13:51
get url
text

Istina o motivima hajke protiv Medicinskog fakulteta koju je započeo rektor Univerziteta u Sarajevu, kao i o bezobzirnom načinu na koji su je on i drugi provodili tokom cijele prethodne godine ne obazirući se na poštenje, pravdu i zakon, polako izbija na vidjelo, saopćili su iz Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Na zahtjev Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade KS, Prosvjetna inspekcija je razmotrila odluke koje su rektor i Upravni odbor Univerziteta donijeli protiv dekana ovog Fakulteta, i utvrdila da su baš sve bile nezakonite, od čega izdvajamo:

·         da je Upravni odbor prijevremeno razriješio funkcije dekana prof. dr. Semru Čavaljuga, po prijedlogu neovlaštenog lica,

·         da odluka rektora o suspenziji prof. Čavaljuga kojom se predlaže njeno prijevremeno razrješenje nema uporište u Zakonu i Statutu Univerziteta u Sarajevu,

·         da odluka o imenovanju prof. dr. Semra Čavaljuga za v.d. dekana nije donesena suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju i da rektor Univerziteta nije imao osnove za poništenje iste.  

Inspekcija se, naravno, nije bavila sadržajem optužbi koje su u tim odlukama navedene. Odluke o tome će donijeti sud i tužilaštvo, jer Medicinski fakultet nije zaboravio besmislene navode i uvrede.

Nakon svega, Medicinski fakultet mora i Univerzitetu i javnosti reći: na vrijeme smo vas upozoravali. Govorili smo vam o bezobzirnom kršenju zakona, lažima i manipulacijama, kao i o tome da je pravi cilj onih koji su u hajci protiv nas učestvovali uništavanje javnog Medicinskog fakulteta da bi se otvorio put privatnim fakultetima.

Nažalost, i dio medija se, slijepo vjerujući svakoj riječi, priključio hajci, objavljujući cijele serijale napisa o tobožnjem 'kriminalu' na ovom fakultetu. Sad je valjda svima jasno da je sadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu bahatim, necivilizovanim, neakademskim ponašanjem, lažima i krajnjom samovoljom potpuno obezvrijedio dužnost koju obavlja, a koju su, prije njega, uvijek obavljali časni  ljudi. Univerzitetu će trebati dugo vremena da se oporavi od štete koju mu nanosi Škrijelj.

Ovaj Fakultet je, što dokazuju i brojne državne kontrole i nadzori, radio i poslovao uspješno, uredno i zakonito, a opet je naš ugled u javnosti narušen. Međutim, to nas neće obeshrabriti u nastojanju da stalno ukazujemo na kriminal, nerad i krajnje neznanje u procesu integracije Univerziteta; na nevjerovatno bujanje administracije rektorata u mandatu ovog rektora;  na potpuno potčinjavanje Univerziteta političkom utjecaju, pri čemu se izvor i smjer utjecaja mijenja u zavisnosti od dnevnih potreba rektora; na skandalozne prijedloge izmjena Zakona o visokom obrazovanju, koje rektor podnosi u ime Univerziteta, a kojima je jedini cilj uvođenje kraljevskih ovlaštenja za njega samog.

Medicinski fakultet je cijelo vrijeme vrlo čvrsto stajao uz svog dekana i nastaviće da se bori za istinu i pravdu.  Nadamo se da nećemo uskoro opet morati reći: upozoravali smo vas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.