open-navfaktor-logo
search
Inspekcija
Potvrđeno prisustvo salmonele na tri farme peradi u KS
Veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo od jula sve raspoložive kapacitete je usmjerila na provođenje programa kontrole i monitoringa zaraznih bolesti životinja od značaja za javno zdravstvo, uključujući i bolesti koje se prenose hranom kao što su salmonele i kampilobakterije.
05.11.2020. u 12:08
get url
text

Monitoring prisustva salmonele kod žive peradi do sada je izvršen u većini farmskih uzgoja na području Kantona Sarajevo, odnosno na ukupno 28 farmi, od čega je pregledano 16 farmi tovne peradi (brojlera) i šest farmi koka nesilica, dok su u toku pretrage na još šest registriranih farmi, saopćeno je iz Inspektorata veterinarske inspekcije KUIP-a KS.

Laboratorijskim ispitivanjem dijagnostičkog materijala na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu do sada je na tri farme potvrđeno prisustvo Salmonella-e enteritidis u fecesu tovne peradi, radi čega je na sanitarno klanje upućeno ukupno 46.677 komada tovne peradi, što je dva puta više u odnosu na prošlu godinu.

S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo na spornim farmama su provedene pooštrene biosigurnosne mjere, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke, te ostale propisane mjere. Paralelno sa navedenim aktivnostima u uzgojima koka nosilica, kao i u prometu na području KS-a, veterinarski inspektori provode uzorkovanje i ispitivanje svježih konzumnih jaja namijenjenih javnoj potrošnji na prisustvo salmonela gdje u, do sada ispitanim uzorcima, nije bilo pozitivnih rezultata, navodi se u saopćenju.

Kako je prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo salmonela najčešće izoliran uzročnik trovanja hranom, iz KUIP-a KS upozoravaju sve subjekte u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, na nužnost provođenja općih i posebnih mjera higijene hrane zasnovanih na principima HACCP sistema, kao i mjera samokontrole Salmonella u hrani koju stavljaju na tržište.

Potrošači prilikom pripreme i upotrebe hrane trebaju održavati zavidnu razinu kulture vlastite prehrane i higijene, koja uključuje adekvatnu termičku obradu namirnica, posebno pilećeg mesa i jaja. Uvijek je važno prilikom pripreme hrane obratiti pažnju na upute proizvođača vezane za odgovarajuću termičku obradu prije konzumacije, što je obavezni podatak na deklaracijama hrane, navode iz KUIP-a.

Slijedeći preporuke Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) i Svjetske veterinarske asocijacije (WVA) Inspektorat veterinarske inspekcije KUIP-a i u vrijeme pandemije koronavirusa nastavlja kontinuitet kontrola u oblasti sigurnosti hrane, prevencije bolesti i upravljanju hitnim situacijama, navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.