Potvrđena optužnica protiv bivše sutkinje Lejle Fazlagić-Pašić

objavljeno: 12.01.2018. u 16:00

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu koju je nedavno sarajevsko Tužilaštvo podiglo protiv Lejle Fazlagić-Pašić, nekadašnje sutkinje Općinskog suda u Sarajevu, zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, prevara i pranje novca.

Ovu informaciju za Faktor potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Prema navodima iz optužnice, Lejla Fazlagić-Pašić tereti se da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić.

Dakle, u fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem spomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Uz optužnicu koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevo na potvrđivanje, Tužilaštvo KS predložilo je određivanje pritvora Lejli Fazlagić-Pašić, a međunarodna potjernica je i dalje na snazi.

- Istovremeno, s obzirom na to da je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio apelaciju Lejle Fazlagić-Pašić, Tužilaštvo KS očekuje da će hrvatski ministar pravosuđa uskoro donijeti odluku o njenom izručenju Bosni i Hercegovini - kazali su iz ove pravosudne institucije.

U predmetu "Pravda" optuženo je 38 fizičkih i osam pravnih osoba.