open-navfaktor-logo
search
Zbog izbora?
Povećana potražnja za ličnim kartama BiH
U toku ovog mjeseca zaprimljeno 20 posto više zahtjeva za ličnim kartama u odnosu na august
19.09.2018. u 07:57
get url
text

Od početka septembra do danas, odnosno za 11 radnih dana, Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka upućeno je više od 13.000 zahtjeva za izdavanje ličnih karata BiH iz cijele BiH, što predstavlja povećanje za oko 20 posto u odnosu na august ove godine, saznajemo od naših izvora.

S obzirom na sve dosadašnje medijske napise, postavlja se pitanje da li i ova nagla potražnja za bh. ličnim kartama ima veze sa izbornim manipulacijama, odnosno izbornim inžinjeringom.

Osim toga, kako smo obaviješteni, MUP RS-a je navodno nedavno otvorio ured za izdavanje ličnih karata u Skelanima. Radi se o mjestu u općini Srebrenica, a na samoj je granici između BiH i Srbije. Navodno se u ovom uredu odnedavno “masovno“ izdaju lične karte osobama iz Srbije, posebno iz pograničnih područja poput Bajine Bašte i slično.

Već odranije se mnogo govori o manipulacijama putem glasanja poštom, jer je veliki broj stanovnika BiH otkrio da je registrovan za glasanje iz inostranstva, iako stalno živi u BiH.  Stoga se opravdanim čini pitanje da li i ova “navala“ za bh. ličnim dokumentima ima veze sa predstojećim izborima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.