Povećati otkupne cijene: Nezadovoljni proizvođači malina organizuju novi sastanak

Objavljeno: 31.05.17 u 19:51

Nakon što su otkupljivači malina objavili akontativnu cijenu malina za ovu sezonu koja iznosi 1 KM, nezadovoljni proizvođači jagodičastog voća ističu kako cijena maline u BiH mora biti tržišna i usklađena s cijenom maline u regionu.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH održali su danas sastanak sa članovima Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća kako bi uspostavili partnerske odnose i povećali otkupne cijene maline. Međutim, sastanak nije dao nikakvo rješenje, jer nijedan prijedlog niti argument koje su iznijeli predstavnici Saveza nisu prihvaćeni.

Kako bi pronašli način rješenja ovog problema, predstavnici udruženja “Travnička malina” pozivaju članove drugih udruženja malinara, agronome i sve one koji čine kariku u proizvodnom lancu malinarstva sa prostora cijele Bosne i Hercegovine na još jedan sastanak koji će biti održan u nedjelju u sali Centra za kulturu Travnik.

- Naše udruženje svim proizvođačima nastoji pružiti relevantne stručne informacije i to od najpriznatijih ljudi ove struke. Jedan od naših osnovih ciljeva je istrajavanje na očuvanju realne cijene proizvoda, te kroz dobru organiziranost i sprječavanje pritisaka i ucjena od strane otkupljivača i nakupaca – kazao je predsjednik udruženja Edin Mameledžija, dodavši da je cilj sastanka i organizacija jedinstvenog nastupa na tržištu, te pronalaženje rješenja za novonastalu situaciju.

Na sastanak pozivaju i proizvođače koji u svojim gradovima nemaju organizovano udruženje, a sami imaju nasade veće od 3.000 m2.