Povišena temperatura i kašalj sve više muče građane: Ljekari preporučuju kako ojačati imunitet

Objavljeno: 22.09.17 u 08:32 Autor: A. S.

Naglo zahlađenje i neuobičajno niske dnevne temperature za ovo doba godine uzrok su povećanom broju osoba koje ovih dana po pomoć odlaze u domove zdravlja žaleći se na povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj.

Kazala nam je to prim. dr. Vildana Bilić, specijalist opće medicine u Domu zdravlja Novi Grad Sarajevo, ističući kako je to i očekivano u periodu prelaska iz ljeta u jesen.

- Na svu sreću još uvijek nemamo slučajeva upala pluća, ali u narednom periodu i toga će sigurno biti - navela je Bilić.

Kako bismo predstojeće hladne mjesece prebrodili bez bolesti, Bilić je istakla kako bismo već sada trebali uraditi nešto za svoj imunitet.

- O imunitetu treba voditi računa tokom cijele godine, ali naročito u proljeće i jesen. Kako bismo ga ojačali, važno je šta unosimo u organizam. Hrana treba biti raznovrsna - obogaćena svježim voćem i povrćem, ribom, piletinom, puretinom... Nikako ne preskakati obroke, naročito prvi u danu. Važno se slojevito oblačiti, a obuću prilagoditi prilikama vani. Vrijeme za odmor je neophodno, a to podrazumijeva redovan san od osam sati. Nikako ne zaboravite na ličnu higijenu i tjelesnu aktivnost koji su garant dobrog zdravlja - naglašava Bilić.

Mr. sci. med. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, šefica predškolskog dispanzera u Domu zdravlja Novi Grad, kaže kako tokom cijele godine imaju najviše malih pacijenata sa respiratornim tegobama, njih čak dvije trećine.

- Ulazimo u period kada možemo očekivati povećan broj respiratornih infekcija, od običnog rinitisa, upala, grla i pluća, do bronhitisa. Preporučujem roditeljima da obrate pažnju šta im djeca jedu, a neće pogriješiti i ako, kao podršku prehrani, uključe neki preparat za pojačanje imuniteta. Danas je na tržištu jako puno takvih proizvoda, pa je najbolje o izboru porazgovarati sa pedijatrom. Treba izbjegavati, naročito malu djecu, voditi u prostore gdje ima puno ljudi, a ona predškolskog i školskog uzrasta, u slučaju temperature, ne slati u vrtić i školu - preporuka je Smlatić-Muhadžić.