open-navfaktor-logo
search
Navodno planirali puč
Pozadina hapšenja: Saudijski princ se boji da će ga rođaci srušiti s vlasti
Saudijska Arabija pritvorila je trojicu saudijskih prinčeva, među kojima su mlađi brat kralja Salmana Ahmed bin Abdulaziz te princ Mohamed bin Najef, kraljev nećak, zbog navodnog planiranja puča.
07.03.2020. u 21:25
get url
text

Princ Mohamed bin Salman, sin kralja Salmana i de facto vladar države, ključnog saveznika SAD-a i vodećega svjetskog izvoznika nafte, radi na učvršćenju vlasti otkako je državnim udarom 2017. svrgnuo Mohameda bin Najefa, koji je bio prvi u redu za prijestolonasljednika. 

Kasnije iste godine uhapsio je nekoliko članova kraljevske porodice i više uglednih Saudijaca. Mjesecima ih je držao u zatočeništvu u rijadskome hotelu Ritz Carlton. Tada je pojasnio da je riječ o mjerama poduzetima zbog korupcije. 

Četiri izvora Reutersu su kazala da su u posljednjoj akciji privedeni princ Ahmed i Mohamed bin Najef. Dva izvora, od kojih jedan lokalni, Reutersu su otkrili da su Bin Najef i njegov polubrat Navaf zatočeni na svojem privatnom imanju u pustinji. 

Prijestolonasljednik Mohamed, kojeg još nazivaju i MbS, "prinčeve je optužio za održavanje kontakata sa stranim silama, uključujući Amerikance i ostale, s ciljem izvršenja državnog udara", kazao je lokalni izvor, objavio je Index.hr

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.