open-navfaktor-logo
search
Četiri debitanta
Poznati svi učesnici Mundobasketa, žrijeb zakazan za 29. april na Filipinima
Japan, Indonezija i Filipini bit će domaćini Svjetskog prvenstva u košarci koje je planirano da se igra od 25. augusta do 10. septembra ove godine.
28.02.2023. u 09:57
get url
text

Poznati su i svi učesnici Mundobasketa, nakon što su sinoć kompletirane kvalifikacije, a žrijeb glavnog turnira je zakazan za 29. april ove godine na Filipinima.

VEZANI TEKST - Musin saigrač odmah nakon Žalgirisa otišao u Afriku i odveo Zelenortska Ostrva na SP

Najviše učesnika SP-a daje Evropa, a to su: Crna Gora, Litvanija, Latvija, Grčka, Njemačka, Gruzija, Srbija, Finska, Francuska, Italija, Slovenija i Španija.

Iz Azije i Okeanije će igratiu: Japan, Jordan, Liban, Novi Zeland, Filipini, Australija, Kina i Iran.

Afriku će predstavljati: Zelenortska Ostrva, Južni Sudan, Obala Slonovače, Egipat i Angola, dok će iz Sjeverne i Južne Amerike na SP-u nastupiti: Porto Riko, Dominikanska Republika, Venecuela, Meksiko, Kanada, Brazil, SAD i Kanada.

Četiri reprezentacije su prvi put u historiji izborile plasman na SP, a to su: Zelenortska Ostrva, Gruziju, Latvija i Južni Sudan.

FOTO: FIBA

I reprezentacija BiH je bila u igri za plasman na Mundobasket, ali smo u posljednjem kolu izgubili na gostovanju kod Mađarske, a Crna Gora je slavila protiv Češke, te je zauzale treće mjesto u našoj grupi, odmah iza Francuske i Litvanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.