Pozorište mladih pomjera granice: Stiže “Čarobnjak iz Oza” uz 3D animacije i virtuelnu scenografiju (FOTO)

Objavljeno: 03.06.17 u 16:58

“Čarobnjak iz Oza” stiže I na scenu Pozorišta mladih Sarajevo. Jedan od najpoznatijih  romana američke dječije literature autora L. Franka Bauma, koji je doživio bezbroj teatarskih, TV i filmskih adaptacija od svog objavljivanja 1900, bh. publikea gledat će u režiji Adisa Bakrača, premijerno 8. juna s početkom u 20 sati. 

- Naš ”Čarobnjak iz Oza“ nastaje iz potrebe da se u današnjem hipertehnološkom, digitalnom dobu ispričaju nove bajke, fantastične i avanturističke priče, prilagođene djeci i odraslim. U našoj verziji Oz je čudesna zemlja ispunjena prelijepim, ali i strašnim predjelima iz koje glavna junakinja Dorothy pokušava naći put nazad u Kanzas, kod svojih tetka Henrya i tetke Anne. Jedna prirodna katastrofa (tornado) odvodi Djevojčicu iz svog doma i zavičaja u čudesnu virtuelnu zemlju kojoj vladaju mitska bića poput zlih i dobrih vještica i čarobnjaka Oza. Na tom putovanju susreće smiješna i simpatična bića koja trebaju Mozak (Strašilo), Srce (Limeni) i Hrabrost (Lav). U simboličkom smislu oni predstavljaju tri osobine koje grade humanost: pamet, osjećajnost i odvažnos- naglasili sui z Pozorišta mladih.

U predstavi po prvi put koristit će modernu tehnologiju 3D mappinga i virtuelne scenografije, kako bi s mlađim generacijama ostvarili komunikaciju medijima koji su im bliži.

- No, zadržavamo i posebnu odgovornost prema publici koje pored umjetničke i zabavne, mora istaknuti i obrazovnu dimenziju. Zato je cilj Pozorišta mladih oživjeti klasična djela prozne i dramske literature u novom ruhu. Jer klasici su ti koji povezuju stare i nove generacije (kroz nastavne programe osnovnih, srednjih škola i univerziteta) svojim univerzalnim idejama, a ”provociraju“ i aktuelni trenutak- naglasili su.

Dramatizaciju i adaptaciju teksta potpisuju Segor Hadžagić i Adis Bakrač. Kostime je osmislila Amna Kunovac Zekić, scenografiju potpisuje Darko Miličević, dok su autori muzike Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

Dramaturg i autor songova je Segor Hadžagić, a koreografiju i scenski pokret potpisuje Belma Čečo- Bakrač. Ilustracije je radio Dejan Slavuljica, 2D animaciju Adnan Šahbaz, dok je 3D animaciju uradio Alen Ajanović. U predstavi igraju Elma Juković, Mirza Dervišić, Rijad Gvozden, Edin Avdagić, Edhem Husić, Aida Bukva, Alma Merunka, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Elma Ahmetović, Narda Nikšić i Aldin Tucić.