open-navfaktor-logo
search
Hrvatski trener
Pranjić prvu provjeru ima u Beogradu: Došao sam u Slobodu raditi, a ne zaraditi
Došao sam ove igrače nešto naučiti i to će biti moj cilj. Prvi cilj je u ova dva mjeseca ostati u ligi. To je glavno što moramo napraviti i uvjeren sam da hoćemo. Poslije toga će biti plan i program kako vratiti Slobodu na mjesto gdje zaslužuje da bude - rekao je na predstavljanju Danijel Pranjić, novi strateg Tuzlaka.
22.03.2023. u 16:38
get url
text

Pranjić je danas predstavljen na Tušnju, a poslije toga je počeo i prvi trening pod njegovom komandom. Poručeno je da će Sloboda prvu provjeru s novim trenerom imati u subotu u Beogradu protiv Voždovca.

Za bivšeg hrvatskog reprezentativca koji u Slobodu dolazi iz hrvatskog trećeligaša NK Trnje ovo je prvi ozbiljniji trenerski izazov. On će zvanični debi imati poslije reprezentativne pauze kada u Tuzli gostuje Sarajevo.

- Nisam još potpisao ugovor, tek trebamo to riješiti. Bitno mi je ono što smo dogovorili. Ono što stavimo na papir kažu danas da je bitno, ali meni su važniji riječ, plan i program kluba i ljudi koji su to prezentirali. To su mu čvrsti temelji. Nisam došao u Slobodu zaraditi, nego raditi. Tuzlu sam danas obišao i prošao grad i to će biti to. Vjerovatno u sljedećih mjesec ili dva neću izaći jer neću imati vremena. Kad prošetam gradom želim da navijači s respektom gledaju sve što smo napravili. Navijači Slobode dugo čekaju nekakav rezultat - rekao je Pranjić.

Kada je u pitanju ekipa, kazao je da je prvo potrebno analizirati šta Sloboda ima od igrača, kakav kvalitet ima, da li može igrati s krilima, ili ne može i da bi sada bilo malo ludo govoriti o formaciji.

- Gledao sam utakmicu protiv Veleža i vidio dosta pozitivnih, ali i negativnih stvari. To treba ispravljati. Faza odbrane je bila zadovoljavajuća, a faza napada u toj utakmici iz ovih, ili onih razloga nije postojala. Neću ulaziti u detalje zašto je to bilo tako, da li je to neko dozvolio da se desi, ili nije. Objasnit ću igračima da želim igrati napadački fudbal, visoki presing i sve ono što moderni fudbal zahtjeva. Da li ćemo to uspjeti, zavisi od samih igrača. Naš cilj je da idemo u tom smjeru i da Tušanj bude neosvojiva tvrđava.

- Tako ćemo krenuti od prve utakmice, ne zanima me ko dolazi. Naravno da je Sarajevo veliki klub, ali mi želimo od prve minute diktirati tempo i ići na pobjedu - dodao je on.

Na pitanje zna li uopće u koju ligu dolazi, našalio se: "Mislim da je bosanska".

FOTO: AA

- Znam gdje dolazim, naravno. Moraš postaviti stvari od početka kako ti želiš. Moraš imati ciljeve. Najlakše je sjesti i plakati. Ići ćemo raditi, kroz karijeru sam uvijek bio pobjednik. Da budeš pobjednik moraš izgubiti dosta utakmica. Nadam se da neće biti previše. Nećemo preko noći igrati fudbal kakav želim. Pokazati karakter, želju, volju, pokazati navijačima da od prve minute želiš pobjedu, to je ono što ću tražiti i uvjeren sam da ću to napraviti, a kroz određeno vrijeme Sloboda će igrati lijep fudbal.

Kaže da se o Premijer ligi BiH informisao preko Sergeja Jakirovića, bivšeg trenera Zrinjskog, od kojeg je dobio potrebne informacije.

Kazao je da mu je čast biti trener Slobode, koju je trenirao i Ćiro Blažević.

- Najbolji trener u Hrvatskoj ikad bio je trener Slobode. Meni je to izuzetna čast, ali i odgovornost. Najveću istinu na njegovoj sahrani rekao je Igor Štimac: "Mi smo vjerovali Ćiri i onda kad smo znali da nas laže". Moraš uvjeriti igrače da su oni stvarno pobjednici, a vjerujte da svako od njih može biti. Mi ćemo se tako postaviti od prve minute. U kojoj mjeri ćemo to izvršiti to će vrijeme pokazati - zaključio je novi trener Crveno-crnih.

Na Pranjićevo insistiranje na Tušanj su stigli i Stipo Dajaković, kondicioni trener te Sabit Šljivo, rođeni Sarajlija koji je radio u klubovima u Sloveniji (Koper, Tabor Sežana), Saudijskoj Arabiji i Hrvatskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.