open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Prava policajaca na čekanju, SNSD-ovci ljetuju: Budžet u nemilosti zbog stranačkih interesa
Sunčanje, plovidba Porto Montenegrom i kafa kraj Svetog Stefana je za 665 KM mjesečnih primanja, koliko dobijaju državni službenici sa srednjom stručnom spremom, nedostižno
02.08.2019. u 21:03
get url
text

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac trenutno uživa na moru. Sunčanje na plaži, vožnja čamcem, piće se prijateljima, šoping pa sve iz početka.

- Malo hedonizma nikom ne škodi – napisao je Košarac uz jednu od fotografija objavljenih tokom ljetovanja.

Sa plaćom od 4.486 KM, 713 KM paušala i 114 KM toplog obroka, Košarac definitivno sebi može priuštiti "malo hedonizma". Ostalo je možda još nešto novca od iz budžeta plaćenih "službenih putovanja", kako Košarac naziva gastronomsku turneju po gradovima entiteta RS, tokom koje je značajno unaprijedio čula za degustaciju vina.

Prostor za "malo hedonizma" za njegove sugrađane i sunarodnjake koji su zaposleni u državnim policijskim agencijama je mnogo uži. Sunčanje, plovidba Porto Montenegrom i kafa kraj Svetog Stefana je za 665 KM mjesečnih primanja, koliko dobijaju državni službenici sa srednjom stručnom spremom, nedostižno. Ni njihove kolege sa visokom stručnom spremom, čija se mjesečna plaća kreće od 997 do 1.296 KM, ne mogu niti izbliza pratiti Košarčev "tempo".

Nešto lakše bi im trebalo biti nakon usvajanja državnog budžeta, koji, između ostalog, podrazumijeva i povećanje iznosa toplog broka sa šest na osam KM te povećanje naknade za troškove dolaska na posao. Zbog neusvajanja budžeta su se parlamentarcima obratili iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH, zatraživši od njih hitno usvajanje tog dokumenta kako ne bi, upozoravaju, "došli u situaciju u kojoj su policijske institucije bile zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju".

Međutim, Košarac i njegove stranačke kolege opstruiranjem i blokiranjem rada Parlamentarne skupštine BiH odbijaju izaći im u susret.

- Srpski klub i SNSD u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati Prijedlog budžeta za 2019. godinu, koji je u Predsjedništvu BiH usvojen preglasavanjem člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika – potvrdio je Košarac.

Tako državni policajci i ostali službenici ostaju kolateralna šteta SNSD-ovih političkih ratova i ucjena. Sa svojim problemima, kazao je za Faktor predsjednik Saveza sindikata policijskih agencija u BiH Dragan Krvavac, nadležne i javnost upoznavaju već godinama. Postojeća situacija vezana za neusvajanje državnog budžeta će se, upozorava, odraziti na sve građane BiH.

- Ja ni u kakvu politiku neću ulaziti, niti me ona interesira. Ja dolazim iz policijskih organa, gdje sam predsjednik Saveza sindikata. Nije riječ ovdje o policiji. Nije riječ o toplom obroku. Riječ je o funkcioniranju BiH. Nalazimo se u jednoj migrantskoj krizi gdje vi ne možete provesti niti jednu novčanu transakciju, ne možete nasuti gorivo u auto da odete na teren kao policajac. Time se urušava sistem – poručio je Krvavac.

Gotovo je izvjesno da budžet neće biti usvojen u skorijoj budućnosti, što će značajno utjecati na funkcionalnost državnih institucija, ali i status državnih službenika. Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, čak 35 posto državnih službenika je srpske nacionalnosti, a ogromna većina njih dolazi sa prostora entiteta RS i čine SNSD-ovo (potencijalno) glasačko tijelo te će se ovakav odnos te stranke definitivno odraziti i na popularnost u dijelu javnosti na čije glasove računaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.