Trovanje hranom jedna je od najčešćih neugodnosti tokom ljetnih mjeseci, koja često može ozbiljno ugroziti zdravlje. Zbog toga je, ističu nutricionisti, osim što treba povesti računa gdje se i šta jede izvan kuće, vrlo važno je pravilno čuvati namirnice.

- Temperatura u frižideru trebala bi biti najviše pet stepeni Celzijusa, posebno ako u njemu čuvate meso. Bude li temperatura imalo toplija bakterije će se rapidno razvijati i hrana će se pokvariti prije isteka roka.

- Nužno je da meso i mesne prerađevine ostavljate u posebne posude kako se eventualno prisutne bakterije ne bi raširile po frižideru i drugoj hrani.

- Uvijek pokrijte, poklopite ili zamotajte hranu u frižideru. Zrak u frižideru je ekstremno suh i brzo će isušiti hranu ako nije pravilno zamotana ili poklopljena.

- Riba mora biti vrlo svježa i treba se čuvati na temperaturi nižoj od tri stepena Celzijusa, posebno tunjevina, haringa i skuša.

- Hrana koja se čuva u zamrzivaču na temperaturi između - 18 i – 23 stepena Celzijusa gotovo je trajna i teško se može pokvariti, iako joj se okus može malo promijeniti.

- Svježe meso i mesne prerađevine, koje se zamrznu prije isteka roka trajanja navedenog za upotrebu svježeg proizvoda, kada se odmrznu trebaju se pojesti u roku 24 sata, najduže dva dana od odmrzavanja.

- Osnovno je pravilo da uvijek iz frižidera i zamrzivača vadite najstarije spremljene namirnice. Spremajte hranu na način da novo-kupljene proizvode spremate u pozadinu, a stare pomičete prema naprijed. Primjera radi, ranije kupljene komade sira stavite na vrh novog komada, kako biste upotrijebili prvo ono što je prije kupljeno.

- Ako spremate hranu koja nije u originalnom pakiranju, nalijepite na nju naljepnice s rokom uporabe.

- Brzo zatvarajte vrata frižidera. Osim nepotrebnog gubitka energije i temperatura može porasti iznad sigurne zone.

- U vrata frižidera ostavljajte hranu koja nije toliko osjetljiva na promjene u temperaturi poput napitaka, kečapa, umaka... Hrana u vratima češće se izlaže toplijem zraku jer se vrata tokom dana često otvaraju. U pravilu tu držite hranu koju vi volite hladnu, ali se ne mora nužno držati u frižideru.

- Nemojte natrpavati frižider. Ako je toliko popunjen da nema prostora između stvari, zrak ne može cirkulirati, a to utječe na distribuciju temperature.

- Neku hranu ne treba čuvati u frižideru, a čak i može izgubiti na kvaliteti poput egzotičnog voća i povrća, paradajza, krastavaca i tikvica. Također, voće koje treba dozrijevati čuvajte na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru.

- Hranu koju treba čuvati u frižideru stavite u njega u roku sat, najduže dva sata. Ostatke hrane nakon obroka ili hranu u vrećicama kada se vratite iz prodavnice, nemojte držati na stolu, odmah ih ostavite u frižider.

- Nemojte stavljati toplu hranu u frižider. Prije spremanja pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

- Najmanje jednom u tri sedmice izvadite sve iz frižidera. Obrišite sve površine rastopljenom sodom bikarbonom u vodi. Posušite dobro, te vratite namirnice. Cjelokupan posao uradite u roku od 60 minuta.

- Ako sumnjate u ispravnost neke hrane ili ne znate koliko je dugo u frižideru, bacite je.