open-navfaktor-logo
search
Washington
Pravosuđe SAD-a i korupcija: Kako je završio kongresmen koji je trošio novac na ljubavnice i provod
Stroga kazna je neophodna da uvjeri javnost da oni na vlasti nisu iznad zakona, navelo je Tužilaštvo
17.01.2020. u 10:37
get url
text

Postoji li korupcija u Washingtonu? Naravno da postoji, ali postoji i pravosuđe koje procesuira čak i najveće saveznike predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u Kongresu.

Za razliku od bh. pravosuđa koje štiti korumpirane političare, američko je u posljednjem mjesecu dokazalo da čak i pripadnici vladajuće partije nisu iznad zakona, navodi Glas Amerike. 

Zatvorske kazne prijete prvim članovima Kongresa koji su podržali izbornu kampanju predsjednika Trumpa. Ni Trumpov javni pritisak nije natjerao pravosuđe da obustavi svoj rad. 

Kongresmen Duncan Hunter podnio je ostavku zbog zloupotrebe novca iz fonda za izbornu kampanju. Novac je trošio na ljubavnice, luksuzna putovanja i druge vrste provoda. 

-Kongresmen Hunter je koristio moć svoje funkcije da finansira stil života van njegovog dometa - navelo je Ministarstvo pravde SAD-a. 

Hunter je već vratio dio ukradenog novca, a sada čeka zatvorsku ili novčanu kaznu. Time se obilježava kraj moćne dinastije, porodice Hunter, koja je imala člana u Kongresu od 1980. godine. 

Chrisu Collinsu prijeti zatvorska kazna od 57 mjeseci nakon što je priznao krivicu za ilegalnu trgovinu dionicama. Bivši kongresmen će vjerovatno provesti više vremena u zatvoru nego bivši pripadnici ISIL-a u Bosni i Hercegovini. Tužilaštvo traži od suda da mu se izrekne najstrožija kazna. 

-Stroga kazna je neophodna da uvjeri javnost da oni na vlasti nisu iznad zakona - navelo je Tužilaštvo južnog okruga New Yorka.

Osnivači Amerike su korupciju smatrali jednom od najvećih prijetnji državi. 

 

 

Postoji li korupcija u Washingtonu?

Postoji li korupcija u Washingtonu? Naravno da postoji, ali postoji i pravosuđe koje procesuira čak i najveće saveznike predsjednika Trumpa u Kongresu.

Posted by Glas Amerike - Studio Washington on Thursday, January 16, 2020
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.