Praznik za ljubitelje knjiga: Sarajevski sajam otvorio vrata, sniženja do 70 posto

Objavljeno: 19.04.17 u 12:22

Dvadeset deveti Sarajevski sajam knjiga otvorio je jutros vrata prvim posjetiocima koji će ovih dana uživati u velikoj ponudi i niskim cijenama.

U okviru Sajma knjiga, koji će trajati do 24. aprila, održava se i 14. Bijenale knjige, na kojem učestvovuje 160 izlagača iz 18 zemalja. Ova međunarodna manifestacija okupila je izlagače iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i drugih zemalja.

Ovogodišnji sajam organizuje Centar Skenderija u saradnji sa partnerom TKD Šahinpašić, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

Amer Kapo, direktor KJP Skenderija, i Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić, poželjeli su dobrodošlicu prvim posjetiteljima i uručili im prigodne poklone, odnosno knjige.

-U narednih šest dana očekujemo posjetu na nivou prošle godine. Otprilike da će oko 50.000 osoba proći kroz sajamske dvorane i vidjeti sve ono što smo priredili. Ima dosta noviteta, mnogo knjiga smo objavili, ne samo mi nego svi izlagači - istakao je Šahinpašić, te dodao da se očekuju sniženja cijena knjiga do 70 posto, te da će se pojedine moći kupiti za samo jednu marku.

-Ono što me posebno raduje jeste da se kultni autori vraćaju u Bosansku kuću, znači imat ćemo promociju izdanja "Kamenog spavača“ Maka Dizdara, najavljuje se promocija djela Derviša Sušića. Mi pripremamo sabrana djela Zuke Džumhura – rekao je Šahinpašić.

Jedan od ovogodišnjih izdavača je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, koji je kazao da biblioteka već pet godina učestvuje na Sajmu knjiga u Sarajevu.

-Moram napomenuti da mi na ovom štandu ne prodajemo ništa, s obzirom na to da je djelatnost biblioteke neprofitabilnog karaktera. Mi izložimo tu da se vidi da postoiji biblioteka. U ovom trenutku imamo 1.237 članova širom BiH, odnosno svijeta. Naši članovi nisu samo korisnici iz BiH, nego i izbjegla i raseljena lica koja žive u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj, Australiji, Americi - pojasnio je Pleh.

Jedan od prvih posjetitelja Sajma je bio Smajo Halilović, koji je kazao da dolazi na svaki sajam knjiga.

-Knjiga je moj najbolji drug. Od rođenja do danas najviše vremena provodim u druženju sa knjigama. Nažalost, dolaskom moderne tehnologije ljudi se sve više oslanjaju na internet, Google i razne mreže i ne čitaju knjige što je pogubno – istaknuo je Halilović.

Poručio je da "knjige ostaju u pamćenju", a na Sajmu se mogu naći knjige iz svih oblasti i za svakoga.

Jedan od ovogodišnjih partnera Sajma je i Fondacija "Mak Dizdar", koja će u okviru programa obilježavanja 100. godišnjice rođenja bh. pjesnika organizovati poseban program.

Novitet je da i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ove godine učestvuje na Sarajevskom sajmu knjiga.

Sajam je idelna prilika za građane da kupe knjige po povoljnim cijenama, da otkriju nove trendove iz oblasti svog interesovanja i prisustvuju promocijama i upoznaju se sa autorima i književnicima.

U okviru sajma bit će dodijeljene nagrade u više kategorija iz oblasti knjižarstva i književnosti. Programom su predviđeni okrugli stolovi i stručni skupovi o aktuelnim temama u oblasti knjižarstva i književnosti. Također, bit će organizovane i dječije radionice.

Sajam će trajati šest dana i svi zainteresovani ga mogu posjetiti u dvorani "Mirza Delibašić" Kulturno-sportskog centra Skenderija u periodu od 10 do 19 sati.