open-navfaktor-logo
search
Haos zbog koronavirusa
Pred baraž za EURO: Selektor Bajević će moći računati na Zmajeve iz Italije
Edin Džeko, Miralem Pjanić, Asmir Begović i Ervin Zukanović, kako trenutno stoje stvari, moći će doputovati na okupljanje fudbalske A reprezentacije BiH pred baraž za EURO 2020.
10.03.2020. u 12:52
get url
text

Zbog epidemije koronavirusa koja ne jenjava, oko 60 miliona stanovnika Italije do 3. aprila neće moći putovati bez potvrde. Međutim, to neće praviti probleme da naši reprezentativci iz Serie A stignu na okupljanje u Sarajevo. Ako se baraž bude igrao... Džeko bi u Sarajevo trebao stići iz Rima, Pjanić iz Torina, Begović iz Milana, a Zukanović iz Ferrare.

Do okupljanja je još 13 dana, do utakmice sa Sjevernom Irskom 16 dana, a kako se situacija mijenja iz sata u sat, pitanje je da li će biti promjena i hoće li baraž biti prolongiran.

Kako je iz FSBiH potvrđeno za Faktor, za sada nema zvaničnih informacija iz UEFA-e o mogućoj odgodi ili o zatvaranju tribina, iako je Savez odlučio da prolongira početak prodaje ulaznica za duel sa Sjevernom Irskom. 

S druge strane, u Italiji je situacija potpuno drugačija. Vlada je jučer donijela odluku da se zbog širenja koronavirusa zaustave sva sportska takmičenja do 3. aprila.

Širenje virusa ne jenjava, a situacija je sve alarmantnija. Italija je postala druga država s najviše zaraženih, a i broj umrlih raste, iako se napominje da nema razloga za uzbunu.

U takvim okolnostima sport je pao u drugi plan, a Fudbalski savez Italije danas će donijeti odluku hoće li se sve utakmice Serie A odgoditi na narednih mjesec.

Gabriele Gravina, predsjednik Saveza, najavio je da će danas biti odlučeno hoće li se Serie A igrati bez publike ili će se u potpunosti prekinuti sve aktivnosti do aprila. No, postavlja se pitanje da li je "starija" odluka Vlade ili Fudbalskog saveza Italije?

Kako pišu pojedini mediji, pod uvjetom da se Serie A prekine, postoji mogućnost da Italija, kao jedan od domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine, zatraži odgodu EURO-a. A to je jedna od tri opcije razvoja situacije, koja je manje izvjesna.

Najrealnije je, navode italijanski mediji, da se prvenstvo nastavi nakon 3. aprila i da se utakmice igraju po ubrzanom tempu. Dođe li do takve odluke, gotovo je sigurno da bi se otkazao Kup za ovu sezonu jer bi bilo nemoguće uklopiti se u raspored. Do kraja Coppe ostale su još tri utakmice. Finale bi se trebalo igrati 20. maja, ali nema šanse da se uz odgođene utakmice u prvenstvu i obaveze u evropskim susretima odigraju i utakmice Kupa.

Treća opcija, kao najradikalnija, navodi se prekid prvenstva. Ova opcija je najmanje izvjesna, ali nije nemoguća ukoliko potraje kriza oko koronavirusa. Ako se to dogodi Italija bi ostala bez prvaka, ne bi imala ni osvajača Kupa, ali niko ne bi mogao ni ispasti iz lige jer ona nije odigrana do kraja.

U tom slučaju postoji mogućnost da se Serie A na jednu sezonu proširi na 22 ili 24 kluba kako bi nagradili klubovi iz Serie B. Od sezone 2021/2022 opet bi u italijanskoj eliti igralo 20 klubova.

Ova opcija izazvala bi i konfuziju kada su u pitanju učesnici evropskih takmičenja iz Serie A. Jedna od opcija je i da italijanski klubovi uopće ne učestvuju u Ligi prvaka i Evropskoj ligi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.