open-navfaktor-logo
search
Osmanović i Sinno
Predizborna kampanja se neće negativno odraziti na evropski put BiH
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno saglasili su se da je neophodno po formiranju vlasti u BiH ubrzano raditi na prioritetima Evropske unije
27.08.2018. u 14:14
get url
text

Aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini u smislu uticaja predstojećih izbora na izvršavanje obaveza na njeno priključenje Evropskoj uniji bile su teme razgovora ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića sa zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldounom Sinnom.

Osmanović istakao je očekivanje da se predizborna kampanja neće negativno odraziti na evropski put BiH i naglasio da očekuje da će rezultati izbora biti implenemtirani u zakonskom roku kako bi se nastavilo sa reformama. Sagovornici su se saglasili da je neophodno po formiranju vlasti ubrzano raditi na prioritetima Evropske unije.

Značajnom je ocjenjena saradnja u regionu, prije svega omogućavanje pune slobode kretanja i ekonomske saradnje u zemljama jugoistočnog Balkana.

Adil Osmanović u razgovoru je posebno istakao pitanje izgradnje Pelješkog mosta.

- Izgradnjom mosta Bosna i Hercegovina gubi pravo na pristup otvorenom moru, čime praktično od pomorske postaje kontinentalna država. To je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i konvencijama Ujedinjenih nacija, te očekujemo da će Evropska unija zaštiti prava Bosne i Hercegovine kao svoje buduće članice - rekao je Osmanović.

Osmanović i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Sinno razgovarali su i o drugim oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova, prije svega o onoj koja se odnosi na obrazovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.