open-navfaktor-logo
search
Nove nebuloze
Predlaže da odbace MAP: Dodik optužio NATO za nefunkcioniranje institucija u BiH
Dodik je novinarima u Trebinju ponovio da postoji spremnost za jedan oblik saradnje s tim vojnim savezom, ali ne i za članstvo
06.09.2019. u 16:27
get url
text


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je spremnost za razgovore s komesarom Evropske unije za proširenje Johannesom Hahnom te pozvao predstavnike NATO saveza da odbace odluku o davanju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH kako ne bi bili, naveo je, glavni razlog zašto u BiH ne funkcionišu institucije.

Dodik je novinarima u Trebinju ponovio da postoji spremnost za jedan oblik saradnje s tim vojnim savezom, ali ne i za članstvo.

-Imamo određeni oblik saradnje, mi razumijemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje po tom pitanju. Prejudicirati članstvo je apsolutno nešto što je nametnuto – ustvrdio je Dodik.

Istakao je da mu nije problem da razgovara s Hahnom i kaže šta hoće, a šta neće, ali da je nemoguća dimenzija u kojoj se unaprijed nameće šta ko treba da prihvati.

Ponovio je stav da prvo treba izabrati novo Vijeće ministara BiH.

- Nemam ništa protiv da se na novo Vijeće ministara stavi dokument koji će se zvati kako god hoće i da Vijeće ministara o tome odlučuje, ali da neko unaprijed govori šta treba da odluči to vijeće, to je neko drugo pitanje i to je nemoguće – rekao je član Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.