Predloženo pritvaranje uhapšenih u akciji "Nasljednik"

objavljeno: 16.05.2018. u 15:02

Tužilaštvo BiH predložilo je nadležnom sudu da odredi jednomjesečni pritvor Stjepanu Lazareviću, zvanom Braco, Bojanu Segiću zvanom Debeli i Vlastimiru Tomiću zvanom Šuker – Šuca, uhapšenima u policijskoj akciji "Naslejdnik" koju su jučer na području Pala, Istočnog Sarajeva, Prnjavora i Banje Luke proveli pripadnici SIPA-e.  

Mjere pritvora predložene su zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te u odnosu na jednog osumnjičenog zbog opasnosti od bjekstva.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji koju su po nalogu Tužiteljstva BiH, realizirali SIPA i MUP RS, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, povezan sa međunardnim krijumčarenjem većih količina skanka.

U toku pretresa koji su obavljeni u pomenutim gradovima oduzeto je oko 8 kilograma marihuane, vozilo marke Škoda Fabia, digitalna vaga, tri kartonske kutije sa 42 pakovanja težine od po 1 kg praškaste materije „Agrostemin“ koja ima upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji i koja je prokrijumčarena iz Republike Srbije riječnim tokom.

Zaplijenjeno je i 15 komada municije, pet lovačkih patrona, dvije male kašike sa tragovima nepoznate materije, oko 1 kg nepoznate praškaste materije, mobilni telefoni, laptop, centralna računarska jedinica, skener, štampač, SIM kartice, nosači SIM kartica, pečati pravnih lica, poslovna dokumentacija, bankovne karice, fakture, lični dokumenti, interne evidencije, bilješke i drugo.

Prilikom vršenja pretresa, policijskim službenicima SIPA-e podršku je pružila Granična policija Bosne i Hercegovine, u vidu angažovanja službenog psa sa vodičem na jednoj lokaciji u Palama.

 Prijedlog pritvora bit će upućen Sudu BiH.