open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Predložen pritvor za Armena Dželku, pripadnika ISIL-a
Osumnjičeni Dželko bio je pripadnik ISIL-a, sve do konačnog sloma te terorističke organizacije na području Sirije
23.12.2019. u 13:02
get url
text

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Armena Dželku, rođenog 1990. godine u Sarajevu. Određivanje mjere pritvora predloženo je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. tačke a), b), c) i d) ZKP BiH.

U odnosu na navedenog osumnjičenog tužilaštvo provodi istragu i tereti ga da je od 2013. godine, pa sve do sloma struktura tzv. ISIL-a, bio pripadnik jedinica u okviru terorističke organizacije ISIL, koja je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašena terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni Dželko bio je pripadnik ISIL-a, sve do konačnog sloma te terorističke organizacije na području Sirije, kada je zarobljen od koalicijskih snaga, a u borbama na području Sirije, više puta je ranjavan.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, koji će svjedočiti o njegovom boravku i ratovanju u Siriji, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti kazneno djelo, te opasnosti da bi njegovo puštanje i boravak na  slobodi, mogli izazvati uznemirenost građana i javnosti.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u tom predmetu, saopćeno je iz tog tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.