Akcija "Solinjanka"

Predloženo pritvaranje pomilovanog dilera iz Gruda

Objavljeno: 31.08.2018. u 09:48 Autor: E. F.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi jednomjesečni pritvor Anti Tomasu (59) zvanom Sadić iz Gruda, a koji je uhapšen u policijskoj akciji SIPA-e kodnog naziva "Solinjanka"

Zaplijenjena droga FOTO: SIPA

Tomas je pod istragom zbog sumnje da je zajedno sa drugim osobama, u okviru organizirane kriminalne grupe, vršio krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalju distribuciju heroina, koja je krijumčarena na području BiH i Hrvatske.

 Također, sumnjiči se i za kontinuirano snabdijevanje opojnom drogom herion, ilegalnog narko-tržišta na području Mostara i Hercegovine.

 Pritvor je Tomasu predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovo počiniti ili završiti započeto krivično, kao i općih okolnosti izvršenja krivičnog djela, u kojima bi puštanje osumnjičenog na slobodu izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tomasa je Sud BiH zbog organiziranja grupe koja je iz Crne Gore u BiH švercovala heroin, u novembru 2010. godine osudio na 10 godina zatvora.

Tada je Tomas od nepoznate osobe nabavljao heroin koji je prepakivao u svojoj kući u Drinovcima, te gram droge preprodavao u Posušju i Grudama za 40 maraka. Potom je organizirao grupu s ciljem preprodaje heroina, kojoj su pristupili Mario Jukić iz Posušja, Željko Kovačević iz Crne Gore i još jedna nepoznata osoba.

Tomas je nedavno izašao iz zatvora jer je pomilovan zbog smrti supruge i brige o maloljetnom djetetu, a kako se čini nije mu dugo trebalo da se ponovo vrati starom zanatu.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije