Predmet "Kurir": Sudije Općinskog suda raskrinkale uigranu advokatsku "shemu"

Objavljeno: 16.02.17 u 18:36 Autor: E. Fazlić

Da nešto nije u redu sa dostavama pismena u vezi sudskih postupaka koji su se vodili u Općinskom sudu u Sarajevu, a kada su u pitanju imovinski postupci najprije su posumnjale sudije ovoga suda, a kada su slučaj prijavili otvorila se prava Pandorina kutija. 

Kazala je ovo tužiteljica Sabina Sarajlija na današnjem ročistu za određivanje pritvora advokatima i sudskim kuririma koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Kurir" koja je u Sarajevu provedena prije dva dana.

Kao vođa organizirane kriminalne grupe, koja je nelegalnim radnjama omogućila donošenje presuda i nelegalno knjiženje najmanje 70 nekretnina, označen je advokat Ismet Hamzić, a Esad Hrvačić, Samina Skopak, Vildana Ligata, Muamer Pita i Zaim Spahović, te Selma Taramiš postali su članovi grupe. 

- Oni su se od 1. januara 2013. do 1. juna 2016., kao grupa dogovorili da kao stručna lica pokreću parnične postupke koji imaju za cilj sticanje prava vlasništva nad nosivosti i to tako što su slali fiktivne tužbe na fiktivne adrese strankama. Kuriri su imali zadatak da fiktivnu dostavu prikažu urednom u sudskim spisima. Kada se tuženi ne bi pojavio tokom sudskog postupka na ročistu, donosila bi se presuda u korist tužitelja, a zbog nepojavljivanja tuženog - pojasnila je Sarajlija.

Pripravnici potpisivali dostavnice 

Prema njenim riječima, po nalogu advokata kuriri su bjanko dostavnice donosili u kancelarije advokata. Njih bi kao uredne potpisivali pripravnici u advokatskim kancelarijama odnosno Taramiš, Ligata i drugi. Potom bi kuriri ponovo preuzimali dostavnice i kao uredne ih dostavljali u sudski spis.

- Tako se vršio prenos vlasništva u zemljišnim knjigama, a stvarnim vlasnicima je onemogućen pristup sudu. U nekim predmetima advokati su povlačili tužbe kako bi izbjegli probleme sa određenim sudijama, koji su u ovim postupcima vršili dodatne provjere - kazala je Sarajlija.

Advokati su tokom sudskih postupaka prešućivali informacije sudijama koje su se odnosile na smrt njihovih klijenata ili informacije o njihovoj nedostupnosti ili promjeni adrese. U jednom trenutku su sudije posumnjale u dostavu pismena i to na području općina Centar i Ilidža. Naime, samo je Spahović imao oko 100 dostava u jednom predmetu. Kada su poštom poslali pozive strankama koje su ranije slali sudskom kurirskom službom ispostavilo se da je dostava neuredna i da te osobe ne žive na toj adresi.

- Sve su tokom istrage provjeravali policajci koji su kucali od vrata do vrata na fiktivne adrese i ispostavilo se da su one lažne. Tužilaštvu je Sud dostavio 11 sumnjivih spisa, a istraga koja je vođena zbog falsifikovanja isprava brzo se proširila na organiziranu kriminalnu grupu - kazala je tužiteljica obrazlažući prijedlog za pritvor.

Tužiteljica je pojasnila da organiziranu kriminalnu grupu dokazuje činjenica da su svi imali isti način djelovanja, da su koristili iste kurirske službe, povlačili su tužbe, te su po statistici imali najviše presuda u imovinskim predmetima.

- Radi se o mreži koja je djelovala vertikalno, pročuli su se kao advokati koji mogu "završiti stvari sa nekretninama", a u svoju mrežu su uključili i pripravnike i saradnike - kazala je Sarajlija.

Tokom dosadašnje istrage, kako kaže, saslušano je 170 svjedoka, obavljene su posebne istražne radnje, te prikupljeno 350 materijalnih dokaza.

- Iz presretnutih razgovora je vidljivo da su izvršene krivično-pravne radnje, kao i da su osumnjičeni znali da su pod istragom. Samina Skopak je to porukom i kazala Piti u kojoj mu je napisala: "Provjeravaju nas. Ne zovi" - kazala ja tužiteljica. 

Tužilaštvo KS je pritvaranje petorke i mjeru zabrana za pripravnice Ligatu i Taramiš zatražilo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela.

Obimna istraga

Kako je pojasnila tužiteljica, Tužilaštvo je zatražilo pritvor za osumnjičene, jer im je potrebno dodatno vrijeme za istragu, s obzirom na obimnost predmeta, te provjere i vještačenja koja se moraju obaviti. Kako je rekla, nakon hapšenja su se javile jos četiri osobe koje smatraju da su ih Hrvačić ili Hamzić prevarili. Zanimljivo je da se Hamzić tokom saslušanja branio šutnjom, dok je Hrvačić negirao krivnju.

Advokat Mirza Kovač, koji zastupa Hamzića, zatražio je od sudije Jasenka Ružića da odbaci prijedlog Tužilaštva. Ustvrdio je da njegov klijent  i njegova kancelarija nemaju nikakve veze sa dostavom pismena. Također je kazao da njegov klijent ne može sakriti dokaze ako su oni, kako tvrdi Tužilaštvo, već uništeni u velikom broju.

- Sudije su te koji brinu o zakonitosti postupka i o pismenima. Moj branjenik niti bilo koji advokat nemaju veze sa tim - kazao je Kovač. Naglasio je da je njegov klijent izuzetno bolestan, te da ima tri stenta.

- Mom klijentu je ukazana pomoć u FUP-u i trebao bi biti u bolnici, imajte to u vidu kada budete razmatrali određivanje pritvora - kazao je Kovač.

Sudu se obratio i sam Hamzić, kazavši da nije ništa uradio osim posao države koji je prema Zakonu o katastru trebao biti urađen još prije 50 godina. Branioci i ostalih osumnjičenih su se usprotivili pritvorskim mjerama odnosno mjerama zabrane.