open-navfaktor-logo
search
Svjedok ili osumnjičeni
Predmet Respiratori - Zolak: Tužilaštvo mi je nudilo imunitet ako budem "pričao", odbio sam
Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, kazao je danas u Sudu Bosne i Hercegovine da mu je Tužilaštvo BiH, preko posrednika, ponudilo imunitet, ako bude "pričao". 
23.03.2022. u 14:03
get url
text

On je, svjedočeći danas u predmetu Respiratori, kazao da mu je to ponudio izvjesni Ivica, istražitelj Tužilaštva BiH, koji mu nije odgovorio na pitanje šta treba da kaže, rekavši da će "o tome kasnije".

- Odbio sam jer ono što sam rekao tada vrijedi i sada, ništa više i ništa manje - kazao je Zolak. Upitan zna li šta je Tužilaštvo BiH od njega očekivalo, kazao je da nije siguran, ali da je to, uz činjenicu da je od svjedoka postao osumnjičeni, doživljavao kao pritisak. 

"Ne znam ja kako vi to krstite, ali..."

Tužilac Džermin Pašić ustvrdio je da je Zolak inicirao razgovor s istražiteljem, što je Zolak negirao. Također je kazao da mu nije nuđen imunitet već sporazum o priznanju krivice, na što je Zolak kazao kako to nije tačno.

- Kakve crne krivice, kad nisam bio kriv nizašta ni tada kao i sada - kazao je Zolak, a na insistiranje Pašića da je bila riječ o sporazumu o krivnji kazao je: - Ne znam ja kako vi to u pravosuđu krstite, nisam pravnik, ali mi je rečeno: "Ako budeš pričao, sve ovo dosad ti ćeš biti izuzet".

Zolak je danas svjedočio na poziv braniteljice premijera FBiH Fadila Novalića Vasvije Vidović. 

Odgovarajući na njena pitanja kazao je da ga Novalić nikada niti lično, niti preko posrednika nije kontaktirao kako bi ishodovao dozvolu za uvoz medicinske opreme za firmu Srebrena malina. Upitan da li je iko od njih tražio da se firma registruje kao veletrgovac medicinske opreme bez ispunjenja zakonskih uvjeta, kazao je da nije.

On je danas ispričao kako ga je početkom aprila 2020. godine pozvao Miloš Stevanović, advokat i savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji mu je kazao da "Federacija nabavlja respiratore" i da se vidi "šta može da se učini". On mu je, kako je kazao danas, rekao da se neko "sa druge strane" javi pravniku u Agenciji jer sve ide preko te službe i da im se daju upute šta sve treba pribaviti.

Kazao je da je u međuvremenu dobio informaciju da se radi o firmi koja nije registrovana kao uvoznik medicinske opreme, te da je zvao Stevanovića i rekao mu da od toga nema ništa. Objasnio mu je da je potrebno da nađu nekog ko je već registrovan kao uvoznik ili da ta firma podnese zahtjev za upis u registar uvoznika medicinske opreme. Kazao je da on dalje s tim nije imao nikakve veze "dok nije puklo ovo sve". 

Na pitanje braniteljice za koliko dana je registrirana Srebrena malina, kazao je da je to trajalo od četvrtka do ponedjeljka, dakle četiri dana. Na njeno pitanje da li se i ranije dešavalo da se predmeti rješavaju za tri ili četiri dana, naveo je primjer iz 2015. godine kada je firma registrovana sutradan. 

Potvrdio je da su imali nalog za hitno postupanje jer je bilo stanje nesreće. Kazao je i da je prije toga naložio da se na web stranicu Agencije postavi informacija da sve što ima veze sa pandemijom ima apsolutni prioritet. Također je kazao da su u tom periodu imali pet do 10 zahtjeva dnevno, odnosno 150 mjesečno.

Vidović je svjedoku prezentirala informaciju koju su joj dostavili iz Agencije na čijem čelu je Zolak, a prema kojoj je u vrijeme stanja nesreće dato 325 saglasnosti za uvoz medicinskih sredstava, čiju tačnost je on potvrdio. 

Vidović je pitala svjedoka, koji je kazao da je u istrazi dvaput saslušan kao svjedok, a treći put kao osumnjičeni, da li je pitan u vezi s intervencijom premijera Novalića za dozvolu Srebrenoj malini, na što je on kazao da se ne može sa sigurnošću sjetiti, ali da "ako je pitan, rekao je isto što i danas". 

- Sve što sam rekao tada, važi i sada. Ja sam sve obrazložio kako je bilo, a vidite šta je ispalo - kazao je Zolak, te dodao da su 29. maja, nakon što je dvaput saslušan kao svjedok, "upali tužioci i SIPA u agenciju, on je ispitivan kao osumnjičeni, određene su mu mjere zabrane", da bi u junu 2020. odbio ponudu o imunitetu. 

Na pitanja braniteljice Fikreta Hodžića Mirne Avdibegović da li su uvjeti za dobijanje dozvole jasno propisani i javno dostupni, odgovorio je potvrdno. Potvrdio je i da Srebrena malina ne bi bila upisana u registar da su utvrđene bilo kakve manjkavosti. Kazao je i da nikad nije upoznao Fikreta Hodžića. 

Nožica: Čista zloupotreba i manipulacija od tužilaca

Odgovarajući na pitanja braniteljice Fahrudina Solaka Marsele Bajramović, ispričao je da su na web stranici dali obavijest o postupanju u stanju nesreće, u kojoj se pozivaju na Zakon o lijekovima i Odluku vijeća ministara BiH. Potvrdio je da se Agenciji obraćalo i Ministarstvo zdravlja RS-a koje je tražilo hitno postupanje kada je u pitanju uvoz opreme i medicinskih sredstava. 

- Zakon o lijekovima pravljen je prije 10 ili 11 godina, u normalnim okolnostima. Mi smo u vanrednim, praktično ratnim okolnostima, postupak proveli u skladu sa svim pravilima, a što su utvrdili i mnogobrojni ispitivači koje je angažiralo Tužilaštvo: SIPA, inspekcije i ostali - kazao je Zolak. 

Žučnu raspravu u sudnici izazvala su pitanja tužioca Pašića na početku unakrsnog ispitivanja svjedoka, kojem je odmah kazao kako je "u istrazi ispitan kao osumnjičeni, te da i danas ima to svojstvo, a položio je zakletvu za svjedoka". Advokatica Vidović na to je prigovorila, kazavši kako svjedok nema u ovom predmetu status osumnjičenog. Prigovoru su se pridružile i ostale odbrane, a advokatica Senka Nožica, koja u ovom predmetu zastupa Jelku Milićević, a u istrazi zastupa Zolaka, kazala je kako se radi o potpuno nedozvoljenom ponašanju Tužilaštva, te da se radi o čistoj zloupotrebi i manipulaciji kako bi se ljudi spriječili da svjedoče. 

- Ovo vijeće ne zna protiv koga sve vi vodite istrage - kazala je sutkinja Džemila Begović, dodavši da se slaže sa prigovorima odbrane da se radi o pritisku na svjedoka.

- Vi ste ga u optužnici predložili kao svjedoka. Optužnica u ovom predmetu je podignuta 22. decembra 2020. godine i u njoj je ovaj gospodin predložen kao svjedok. Nije da vam tad nije bio osumnjičeni - kazala je Begović, koja nije dozvolila da se svjedoku poentira da je osumnjičen.

Advokatica Nožica je kazala kako se "ne može neko čuvati u pričuvi kao osumnjičeni".

- Kad je ova optužnica podignuta, protiv ovog svjedoka je morala biti obustavljena istraga - podvukla je Nožica. 

Svjedok je tokom unakrsnog ispitivanja ostao pri onom što je kazao odgovarajući na pitanja odbrane, a na konstataciju tužioca da je kazao da su "svi redom zvali za respiratore", kazao je da je to "izvučeno iz konteksta" i da su "svi zvali za sve" u to vrijeme. Rekao je i da je kada su u pitanju dozvole, njegova uloga u Agenciji minorna, da sve radi Inspektorat, a da njemu gotove odluke dolaze na potpis.

Upitan je li iko ukazao na nedostake u vezi s dozvolom Srebrene maline, kazao je: 

- Nije ni bilo nedostataka. 

Potvrdio je da je Agencija po naredbi Tužilaštva izvršila kontrolu Srebrene maline. Nije se mogao sjetiti da li su nađeni neki nedostaci za koje je naloženo da se isprave. Potvrdio je i da Srebrena malina nije više registrovana kao uvoznik medicinske opreme, te da pretpostavlja da su sami zatražili brisanje.

Fahrudin Solak pitao je svjedoka da li Agencija kontrolira uvoznike ili kupce, na što je Zolak kazao da kontroliraju uvoznike. Na pitanje zašto su onda kontrolirali FUCZ, koji je kupac, kazao je: "Po nalogu Tužilaštva". 

Zolak je na kraju svjedočenja pitao Sudsko vijeće: "Šta sam ja, svjedok ili osumnjičeni?", na šta mu je sutkinja Begović kazala da je za njih on svjedok. 

Šta je utvrdio vještak grafolog

Nakon Zolaka, svjedočio je vještak grafološke struke Ismet Katana, koji je na zahtjev odbrane vještačio dokumente sa potpisom federalnog premijera Fadila Novalića.

Kako je kazao, vještačio je četiri originalna dokumenta pribavljena iz Vlade FBiH, te četiri skenirana dokumenta s istim sadržajem, koja su odbrani dostavljena iz tužilačkog spisa. 

Radi se o pismima namjere za respiratore HCVE 003 i ACM 812 A, na bosanskom i engelskom jeziku, a na kojem su potpisi premijera Novalića. 

Katana je kazao da, kada su u pitanju originalni dokumenti iz Vlade, pismo namjere od 2. aprila 2020. godine (odnosi se na respiratore HCVE 003) na bosanskom jeziku, potpisano je faksimilom potpisa premijera. Isto pismo, samo na engleskom jeziku, nema pečata niti potpisa. Treći dokumet, od 14. aprila 2020. godine (odnosi se na respiratore ACM 812 A) na bosanskom jeziku svojeručno je potpisao Novalić, kao i četvrti dokument (odnosi se na istu vrstu respiratora) na engleskom jeziku. 

Kada su u pitanju dokumenti u elektronskoj formi, prvi dokument od 2. aprila potpisan je Novalićevim faksimilom i na bosanskom i na engleskom jeziku, kao i četvrti dokument koji se odnosi na pismo namjere za ACM 812 A na englskom jeziku, dok je treći dokument, odnosno pismo namjere za ACM 812 A na bosanskom jeziku "najvjerovatnije svojeručno potpisao Novalić", ali to nije mogao ustvrditi sa stoprocentnom sigurnošću, budući da se radi o skeniranim dokumentima, te se ne mogu analizirati svi elementi potrebni za vještačenje.

Suđenje će biti nastavljeno 25. marta, kada je planirano svjedočenje jednog svjedoka odbrane. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.