open-navfaktor-logo
search
Oslobođen optužbi
Predrag Bogunić tužio BiH zbog mjera zabrane koje su mu bile izrečene tokom suđenja
Predrag Bogunić, pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Goraždu, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete zbog duševnih patnji nastalih usljed mjera zabrane izrečenih tokom trajanja postupka pred Državnim sudom.
08.11.2021. u 12:07
get url
text

Fadil Abaz, punomoćnik Bogunića, kazao je kako ostaje kod tužbe i dostavljenih dokaza.

- Konačnu visinu tužbenog zahtjeva tražit ćemo po dobijanju nalaza vještaka neuropsihijatra koji je predočen kao dokaz tužioca da se provede - naveo je Abaz.

Safija Kreštalica iz Pravobranilaštva BiH je rekla da ostaje kod odgovora na tužbu, navodeći kako tužitelj svoj zahtjev zasniva na odlukama Suda BiH kojim se izriču mjere zabrane tokom trajanja postupka.

- Tužena smatra da se rješenja Suda o mjerama zabrane u parničnom postupku ne mogu preispitivati - navela je Kreštalica, dodavši kako ova rješenja nisu nezakonita.

Ona je kazala da nisu ispunjeni svi uvjeti za nastanak obaveze za naknadu štete, te kako ne postoji pravni osnov da se tužitelju dosudi naknada štete na osnovu izrečenih mjera zabrane. Punomoćnik Abaz tražio je saslušanje Damira Bogunića, sina tužioca, i vještačenje neuropsihijatra Omera Ćemalovića.

- On treba da izvještači u vezi okolnosti da li su izrečene mjere zabrane dovele do ozbiljnih duševnih patnji, straha i ozbiljnog poremećaja u pogledu emocionalnog i psihičkog stanja kod tužioca - naveo je Abaz.

Pravobraniteljica nije imala dokaznih prijedloga, ali se usprotivila saslušanju Damira Bogunića, nakon čega je punomoćnik Abaz odustao od njegovog saslušanja.

Bogunić je zajedno sa Ibrom Merkezom i Ešefom Hurićem oslobođen optužbi za zločine u Goraždu počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Bogunić je sa Hurićem oslobođen optužbi za nezakonito zatvaranje 31 civila srpske nacionalnosti iz sela Bučje u prostorije Stanice javne bezbjednosti (SJB), gdje su držani u nehumanim uvjetima, u prenatrpanoj prostoriji, uskraćeni za toalet i higijenu, te izgladnjivani, i gdje je jedno lice preminulo, a jedno pokušalo da izvrši samoubistvo. Oslobođeni su i optužbi za daljnje držanje stanovništva u stanovima nakon 4. augusta 1992. godine, kao i za oduzimanje prava na pravično suđenje.

Glavna rasprava zakazana je za 8. februar 2022. godine, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.