open-navfaktor-logo
search
Obraćanje javnosti
Predsjednica CIK-a BiH: Ne možemo provesti pripreme za Lokalne izbore, to nije moguće bez novca
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na danas održanoj sjednici donijela odluku o zakazivanju Lokalnih izbora za nedjelju, 4. oktobra 2020. godine.
07.05.2020. u 13:01
get url
text

Odluka je donesena jednoglasno, a Lokalni izbori nisu raspisani za Mostar, u kojem još nije riješeno pitanje održavanja izbornog procesa.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina kazala je na konferenciji za medije da su Lokalni izbori raspisani 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština općina u entitetu RS, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u entitetu RS, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

- Zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su 21 općini za 23 kandidata. Po prvi put na Lokalnim izborima gradonačelnik grada Istočno Sarajevo se bira neposredno, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona RS-a – izjavila je Bjelica-Prutina.

Lokalni izbori u Mostaru će se, dodaje, raspisati kada se za to steknu uvjeti, uzimajući u obzir da su rješenjem Ustavnog suda BiH iz Izbornog zakona BiH izbrisane odredbe koje se odnose na održavanje Lokalnih izbora u tom gradu.

{$galerijaFotografija}

- CIK je danas donio odluku o zaključenju Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 6. maj u 00.00 sati, prema kojoj je u Centralni birački spisak upisano 3.374.364 birača, što uključuje i birače iz grada Mostara – kazala je Bjelica-Prutina.

Osvrnula se na pitanje registracije birača koji glasaju van BiH, te je pojasnila da je novina da su obrasci za prijave dostupni samo u elektronskoj formi na stranici CIK-a zbog nedostatka finansijskih sredstava i nemogućnosti provedbe javne nabavke. Pozvala je sve državljane BiH koji glasaju van države da bez odlaganja posjete stranicu CIK-a, te da blagovremeno izvrše registraciju za glasanje van BiH.

- Nažalost, pripremne aktivnosti, čija je realizacija bila uslovljena novčanim sredstvima, nije bilo moguće sprovesti. Navedeno je rezultiralo činjenicom da CIK danas nije usvojila uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti. To znači da će se sve izborne aktivnosti, osim registracije birača koji glasaju van BiH, provoditi u onom periodu kojeg CIK utvrdi u uputstvu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti. Ovo uputstvo će CIK donijeti nakon što se osiguraju potrebna sredstva za provedbu izbora – pojasnila je Bjelica-Prutina.

Predsjednica CIK-a BiH je pojasnila da izbore nije moguće raspisati bez novčanih sredstava, te je kazala da se taj novac mora osigurati budžetom.

- Jedno od ovlaštenja, ali i odgovornosti CIK-a, je odgovornost za pravovremeno štampanje, distribuciju i sigurnost glasačkih listića i obrazaca za neposredne izbore na svim nivoima vlasti u BiH. Neusvajanjem budžeta institucija BiH, CIK je bila onemogućena pravovremeno pokrenuti najvažnije postupke javnih nabavki – izjavila je Bjelica-Prutina.

Pojasnila je da je potrebno otprilike 170 dana od dana objave obavještenja o nabavci usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića do potpune realizacije ugovora.

- Da bi CIK ispunio sve svoje obaveze, pored maksimalnog angažmana svih zaposlenih, potrebno je izvršiti zapošljavanje dodatnog osoblja na određeno vrijeme. Navedeno također nije bilo moguće zbog neosiguravanja finansijskih sredstava – kazala je predsjednica CIK-a.

Poručila je da CIK očekuje hitno osiguravanje novca za provedbu izbora, te da je za aktivnosti CIK-a u budžetu institucija BiH potrebno osigurati oko 4,2 miliona KM.

- Preostala sredstva potrebna za provođenje izbora osiguravaju gradovi i općine u svojim budžetima, od čega najveći dio, oko četiri miliona, ide na naknade članovima biračkih odbora. Općine Kostajnica i Bileća još nisu osigurale ova sredstva – kazala je Bjelica-Prutina, naglasivši da bi okvirno Lokalni izbori trebali koštati oko devet miliona KM.

Press CIK, 07.05.2020
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.