open-navfaktor-logo
search
Pred izbore
Predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla Meliha Pašić podnijela ostavku
Predsjednica Gradske izborne komisije (GIK) Tuzla Meliha Pašić podnijela je ostavku na funkciju, potvrđeno je Faktoru u GIK-u Tuzla.
04.11.2020. u 11:29
get url
text

Ostavka je jučer proslijeđena Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, potvrdila je Asja Kravić članica GIK-a Tuzla.

Obaviješten CIK

- Gospođa Pašić je ostavku podnijela iz ličnih razloga i mi smo po njoj odmah postupili. Uputili smo dopis CIK-u u kojem tražimo imenovanje zamjenskog člana GIK-a do okončanja ovog izbornog procesa. Hoće li oni to uraditi ne znamo, ali ćemo postupiti po uputama. GIK Tuzla sada ima šest članova, a puno članstvo broji sedam - kaže Asja Kravić.

Ostavka dolazi samo 12 dana pred izbore, a u GIK-u kaže da neće biti administrativnih prepreka za odvijanje izbora u Tuzli.

- Mi imamo ovlaštenu osobu koja može potpisivati dokumente umjesto predsjednice, tako da to neće biti problem - dodala je Kravić.

Istraga u toku

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo TK prije mjesec dana pokrenulo je istragu za izborne prevare na Lokalnim izborima u Tuzli 2016. godine. Faktor je saznao da je za izbornu prevaru osumnjičeno NN lice, a u sklopu istrage saslušavani su i članovi GIK-a Tuzla.

Sumnje na izbornu prevaru prijavio je Jasmin Habul, kome je za ulazak u Gradsko vijeće Tuzle nedostajalo četiri glasa. Nakon izbora održanih 2. oktobra 2016. godine Habul je došao do dokaza da je na birčakim mjestima, prilikom sabiranja glasova došlo do prevare. Fotografirao četiri zapisnika sa biračkih mjesta do kojih je došao, a na kojima je vidljivo da su brojevi iz zapisnika prepravljeni. Broj pet postao je nula, broj 13 prepravljen je u tri, šestica je postala četvrorka, a broj 14 postao je četiri. I više nego dovoljno glasova da se uđe u Gradsko vijeće nestalo je nečijim potezom olovke.

- Predsjednik CIK-a Željko Bakalar jučer me je kontaktirao i rekao mi da je upoznat s mojim slučajem. Slaže se da se radi o očitoj prevari i smatra da sam se obratio na pravu adresu, odnosno organima gonjenja. Ja sam svjestan da sam prevarom ostao bez mandata i zbog toga sam predsjedniku CIK-a skrenuo pažnju da će neki odgovorni ljudi vjerovatnio raditi i u ovom izbornom procesu - navodi Habul za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.