open-navfaktor-logo
search
Zemljotres
Predsjednik Albanije poručio da je situacija dramatična, Kosovo spremno pomoći
Dvije osobe, žena i muškarac, izvučeni su mrtvi ispod srušene zgrade u Thumaneu. Još dvije osobe poginule su u zapadnom dijelu Drača nakon zemljotresa jačine 6,4 stepena
26.11.2019. u 08:49
get url
text

Albanski predsjednik Ilir Meta izjavio je da je na sjeveru Albanije vrlo dramatična situacija nakon što je snažan zemljotres pogodio taj dio zemlje. U jutarnjim satima područje Drača pogodio je zemljotres jačine prvobitne izmjerene od 6,3 stepena dok je kasnije ova vrijednost smanjena na 5,4 stepena po Richteru.

Meta je rekao da je situacija vrlo dramatična 36 kilometara sjeverno od glavnog grada Tirane. Poručio je da se ulažu svi napori kako bi se ljudi izvukli ispod ruševina. Dvije osobe, žena i muškarac, izvučeni su mrtvi ispod srušene zgrade u Thumaneu. Dvoje drugih osoba smrtno je stradalo u zapadnom dijelu Drača nakon zemljotresa jačine 6,4 stepena, koji je pogodio taj dio rano u utorak.

Pored četvero mrtvih, u zemljotresu je povrijeđeno još najmanje 150 ljudi, saopćili su zvaničnici navodeći da ima i srušenih stambenih objekata. 

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramush Haradinaj saopćio je da je Kosovo spremno da pomogne Albaniji nakon jakog zemljotresa koji je rano jutros pogodio tu zemlju. Haradinaj je naveo da sa zabrinutošću prati vijesti o uzastopnim zemljotresima koji su noćas pogodili Albaniju i dio Kosova.

-Moje misli i molitve su sa svim građanima koji su pogođeni i onima koji sa nestrpljenjem očekuju vijesti za svoje porodice. Kosovo je spremno da ponudi svoju bespoštednu pomoć narodu i državi Albaniji da prevaziđu ovu tešku situaciju - naveo je Haradinaj.

On je svim povrijeđenima poželio brz oporavak.

Predsjednik Kosova Hašim Tači razgovarao je telefonom sa premijerom Albanije Edijem Ramom. Tači je saopćio da su relevantne jedinice Kosovskih sigurnosnih snaga već krenule u područja pogođena zemljotresom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.