open-navfaktor-logo
search
Nakon afere "Strache"
Predsjednik Austrije građanima: Molim vas, nemojte na politiku gledati s gađenjem, izvinjavam se...
U nedjelju se održavaju izbori za Evropski parlament, a apel predsjednika Austrije dolazi nakon što je u toj zemlji izbio prvorazredni skandal čiji je glavni akter Heinz-Christian Strache
22.05.2019. u 10:08
get url
text

Alexander Van der Bellen, predsjednik Austrije, obratio se građanima te zemlje na Twitteru, gdje ih moli da na politiku ne gledaju, kako je napisao- s gađenjem, da učestvuju u javnim raspravama te da obavezno glasaju u nedjelju.

U nedjelju se održavaju izbori za Evropski parlament, a apel predsjednika Austrije dolazi nakon što je u toj zemlji izbio prvorazredni skandal čiji je glavni akter Heinz-Christian Strache, donedavni vicekancelar i predsjednik radikalne desničarske stranke FPO. Nakon što su mediji objavili video koji dokazuje da je Strache spreman na koruptivne radnje u zamjenu za medijsku i finasijsku podršku navodnih ruskih investitora, morao je podnijeti ostavku na vunkciji dopremijera a vanredni izbori u toj zemlji bit će održani na jesen.

- Izvinjavam se zbog slike koju politika ostavlja. Nismo takvi. Austrija jednostavno nije takva. To samo moramo zajedno dokazat - objavio je Van der Bellen na Twitteru, a na zvaničnoj stranici austrijskog predsjednika objavljen je sinoć i opširan govor u kojem on građanima svoje zemlje objašnjava šta se dešava u Austriji nakon skandala sa snimkom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.