open-navfaktor-logo
search
Ankara
Predsjednik Erdogan posjetio Anitkabir, mauzolej osnivača Turske Mustafe Kemala Ataturka
Širom Turske danas se prigodnim programima i manifestacijama obilježava 82. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske.
10.11.2020. u 11:16
get url
text

Centralna manifestacija upriličena je na platou Ataturkovog mauzoleja Anitkabira u Ankari, gdje su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i delegacije. Erdogan je položio vijenac u mauzoleju, nakon čega je tačno u 9:05 sati, u vrijeme kada je Ataturk umro, prvom predsjedniku Turske odana počast uz sirene i intoniranje himne Republike Turske.

Erdogan je danas napisao da se na 82. godišnjicu njegove smrti, sjećaju zapovjednika koji je uspješno vodio rat za nezavisnost Turske, osnivača Republike i prvog predsjednika. Zbog obilježavanja u okolini Ataturkovog mauzoleja Anitkabira poduzete su opsežne sigurnosne mjere. Prije obilježavanja urađena je i dezinfekcija u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. 

Nakon posjete delegacija Ataturkov mauzolej je ostao otvoren za posjete građana. Zbog mjera poduzetih zbog koronavirusa posjete će biti omogućene do 16 sati po lokalnom vremenu. Ataturk je rođen 1881. godine u Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Čanakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformisao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini. Ataturk je tokom života zahvaljujući vojnim i političkim sposobnostima dobio svaku bitku u koju je ušao s ciljem jačanja i očuvanja nezavisnosti domovine i svoga naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.