open-navfaktor-logo
search
Cjelodnevni protest NiP-a
Predsjednik izborne komisije u Ilijašu: Još smo u zgradi, čeka se dolazak CIK-a po glasačke listiće
U Ilijašu pred zgradom Općine se u ovim trenucima još uvijek nalazi određeni broj osoba koje traže ponovno brojanje glasačkih listića za načelnika Općine s obzirom na to da se kandidat "Četvorke" Amar Dovadžija požalio na moguće nepravilnosti prilikom brojanja glasova.  
16.11.2020. u 17:00
get url
text

Velid Fazlić, predsjednik Općinske izborne Komisije Ilijaš kazao je da se članovi OIK-a nalaze u Općini gdje čekaju dolazak Centralne izborne komisije i preuzimanje glasačkog materijala.

VEZANI TEKST - Dramatično u Ilijašu: Stigao i Konaković, najavio da će na ulicu izaći 10.000 simpatizera NiP-a, Dević mu odgovorio

- Mi imamo obećanje da će doći do 19 sati po glasačke listiće, zavisi kada dođemo na red jer idu od općine do općine i kupe izborni materijal. Mi smo sav izborni materijal zaprimili i takav izborni materijal smo unijeli u bazu podataka CIK-a. Međutim baza podataka ne može da generiše podatke zato što ima nekih nelogičnosti u tim zapisnicima biračkih odbora. I u takvoj situaciji traži se otvaranje vreća od strane CIK-a da se vidi o čemu se radi kako bi se ispravilo i kako bi se generisali podaci te objavili rezultati. Nakon tih sedam biračkih mjesta Narod i pravda je nama podnio zahtjev za brojanje svih 33 biračkih mjesta na području Općine Ilijaš. Mi imamo sjednicu Općinske izborne komisije te ćemo vidjet šta ćemo dalje – kazao je Fazlić.

Na pitanje koje su to nelogičnosti primijećene, Fazlić odgovara:

- Imamo veći broj potpisa u odnosu na broj listića u glasačkoj kutiji ili obrnuto. Ili neko nije dobro sabirao broj listića, broj potpisa i zaprimljenih koverata. To su takozvani statistički podaci koji se uređuju za svako biračko mjesto, to su klasični podaci. Nama nekih 7 hiljada glasova sa sedam biračkih mjesta "visi u zraku" koje moramo da uredimo.

U međuvremeni, čanovi Naroda i pravde okupili su se i pred zgradom Općine Novi Grad u Sarajevu. Tvrde da i tamo postoje neregularnosti kod zbrajanja glasova. 

- U Novom Gradu izborna tijela neopravdano su prestala brojati glasačke listiće, dok u Ilijašu predstavnici SDA pokušavaju ući u prostorije gdje se nalazi izborni materijal - tvrde iz NiP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.