open-navfaktor-logo
search
Odazvao se na poziv
Predsjednik Kosova Thaci u ponedeljak u Specijalnom tužilaštvu u Hagu
Predsjednik Kosova Hashim Thaci saopćio je da će u ponedjeljak otputovati u Hag, gdje je pozvan na intervjuu od Specijalnog tužilaštva.
08.07.2020. u 20:14
get url
text

- Dozvolite da podjelim sa vama da ću u ponedjeljak otputovati u Hag gdje me je na razgovor pozvalo Specijalno tužilaštvo, napisao je Thaci na svom Facebook profilu.

On je naveo da su se u posljednjih 20 godina, mnogi pripadnici Oslobodilačke vojske Kosva suočili sa međunarodnom pravdom UNMIK-a, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, EULEX-a i lokalnog pravosuđa i da je Kosovo, iako žrtva, sarađivalo sa pravosuđem u rješavanju optužbi za ratne zločine.

- U posljednje dvije godine, Specijalizovana vijeća su obavila razgovor sa mnogim bivšim saborcima u zemlji i inostranstvu. Dok se moji saborci i ja budemo dostojanstveno i s integritetom suočavali sa međunarodnom pravdom, pozivam vas da nam se pridružite u suočavanju sa izazovima sa kojima se nalazi država - napisao je Thaci.

On je poručio da su “građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalna stabilnost i povjerenje u institucije od suštinskog su značaja za Kosovo da ostvari svoju viziju članstva u NATO, Evropsku uniju i očuvanje vječnog prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama".

Iz Haga je 24. juna saopćeno da je Specijalizovano tužilaštvo podnijelo 24. aprila Specijalizovanim vijećima Kosova na ispitivanje optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druge osobe terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje”.

U optužnici se navodi da Hashim Taci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Kosovski predsjednik je u svom prvom obraćanju nakon objavljivanja optužnice izjavio da će ostavku podnijeti ukoliko se optužnica Specijalnog suda protiv njega potvrdi.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.