open-navfaktor-logo
search
Otišlo 145 radnika
Predsjednik Sindikata Kreke Zuhdija Tokić: Neki bageri stoje po godinu jer nema radne snage
Rudnici uglja Kreka, najveći u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, u prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima Sindikata, ostali su bez 145 radnika.
04.08.2022. u 19:02
get url
text
Zuhdija Tokić

- Penzionisano je 89, rudnik je napustio 51 radnik, a pet ih je preminulo. To je ukupno 145 za samo šest mjeseci. U prvom dijelu godine nikad nismo imali ovoliko penzionera jer se u penziju obično ide krajem godine. Uz penzionisanje u decembru, mislim da ćemo imati katastrofu po pitanja odliva radnika - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle.

On dodaje da među onima koji su otišli ima ljudi svih struka, ali je najveći dio onih koji su napustili rudnik je iz direktne proizvodnje.

Podsjećamo, u sklopu Kreke djeluju dva površinska kopa Šikulje i Dubrave te jama u Mramoru.

- Kreka ima trenutno nešto više od 1.850 radnika, a 2009. godine, kada smo ušli u Koncern Elektroprivrede BiH, imali smo 4.015 radnika. Znači više nego je prepolovljena radna snaga. Mi već sada imamo bagerske jedinice koje po godinu ne rade jer nema radnika - navodi Tokić.

Prema njegovim riječima, Kreka je stabilizirala proizvodnju na 4.500 tona dnevno, što je u skladu s brojem zaposlenih zadovoljavajuće.

Većina uglja koji Kreka proizvede ide Elektroprivredi, tačnije u Termoelektranu Tuzla, a manji dio ide radnicima koji uzimaju regres u uglju te građanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.