open-navfaktor-logo
search
Aleksander Čeferin
Predsjednik UEFA-e poslao jasnu poruku: Ko svojevoljno prekine prvenstvo, neće igrati u Evropi
Koronavirus je zaustavio svokodnevni život u Evropi, a broj oboljelih u svijetu sinoć je premašio milion.
03.04.2020. u 09:35
get url
text

Fudbalska prvenstva su prekinuta, a UEFA je za godinu prolongirala i Evropsko prvenstvo koje se trebalo igrati ovog ljeta. Čelnici evropskog fudbala u srijedu su održali videokonferenciju s 55 nacionalnih asocijacija, a opći zaključak je da neće prekidati sezonu i prvake proglašavati po trenutnom stanju na tabeli.

U UEFA-i smatraju da će se prvenstva nastaviti čim to budu uvjeti dozvolili i to pred praznim tribinama, a očekuje se da će to biti do juna. To automatski znači da će početak sljedeće sezone biti odgođen.

No, neke lige ne žele živjeti u neizvjesnosti pa je tako belgijski savez odlučio prekinuti prvenstvo i proglasiti prvake po aktualnom stanju na tablici, a to bi bio Club Brugge koji ima 15 bodova više od drugoplasiranog Genta.

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, ne slaže se s tim i poslao im je ultimatum, s jasnom porukom "Prekinite prvenstvo, ali vaši klubovi neće igrati u Evropi".

- Možemo razgovarati o materijalnoj šteti klubova koji organizuju utakmice. Utakmice bez navijača sigurno nisu iste. Moramo biti svjesni da se cijeli svijet nalazi u specifičnoj situaciji. Bolje je igrati utakmice uz TV prijenos, nego uopće ne igrati utakmice. Oni koji će samovoljno odlučiti završiti sezonu, sljedeće sezone možda neće igrati u evropskim takmičenjima - rekao je Čeferin za RTV Sloveniju.

Prvi čovjek evropskog fudbala iznio je svoje predviđanje o tome kakav će fudbal biti nakon koronakrize.

- Svijet sigurno neće biti isti. Ovo nije apokaliptično predviđanje, jer ne mislim nužno da će svijet biti gori. Moramo biti svjesni važnosti solidarnosti i jedinstva. Možda smo počeli podcjenjivati ​​prirodu. Dogodit će se mnoge stvari. I pozitivne i negativne. Vjerujem da ćemo svi izaći pametniji iz ove krize, a neki će biti jači - kazao je Čeferin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.