U narednim danima bi trebala biti održana sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj bi se razmatrao Nacrt. Datum održavanja sjednice ovisit će o povratku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iz Rusije, ali i o zdravstvenom stanju Željka Komšića, koji je danas testiran na COVID-19.

Ukoliko Predsjedništvo BiH usvoji Nacrt budžeta, on će biti upućen u parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Vijeće ministara BiH je, podsjetit ćemo, ranije uputilo Nacrt budžeta Predsjedništvu BiH, ali je taj prijedlog vraćen na dorađivanje zbog potrebe njegovog prilagođavanja okolnostima nastalim uslijed pandemije koronavirusa.

Predsjedništvo BiH je dalo rok Vijeću ministara BiH da novi prijedlog dostavi do 31. maja, ali je taj rok probijen. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je to kašnjenje pravdao novim zahtjevima budžetskih korisnika koji su pristigli u "posljednjem trenutku".

Usvajanje ovogodišnjeg budžeta bilo je u fokusu javnosti prije svega zbog potrebe osiguravanja sredstava za održavanje Lokalnih izbora u BiH. Iz SNSD-a i HDZ-a BiH su ranije "prijetili" da će ta sredstva biti blokirana sve dok se ne izmijeni odluka o imenovanju novih članova Centralne izborne komisije BiH.