Komedija "San ljetne noći" u petak u Narodnom pozorištu Mostar

Objavljeno: 10.04.17 u 13:50 Autor: A. B. Šuta

Odlična komedija „San ljetne noći“ ovog petka igra na repertoaru Narodnog pozorišta Mostar. Komedija „San ljetne noći“, u podnaslovu “Šekspir na deponiji”, rađena je prema istoimenom djelu najpoznatijeg i najizvođenijeg dramskog pisca u historiji svijeta - Williama Shakespearea.

Neobičnost ove predstave jeste što se radnja zapravo dešava na deponiji te što su akteri beskućnici, koji pokušavaju na scenu postaviti jedno od najzahtjevnijih Šekspirovih djela. Režiju predstave potpisuje beogradski reditelj Erol Kadić, a igraju Ajla Hamzić, Maja Zećo, Amela Kreso, Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Saša Oručević, Goran Lozo, Emir Spahić, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi i Emir Sejfić.

-To je grupa pojedinaca, koji individualno ne znače ništa, ali zajedno stvaraju san. U vremenu u kojem se ljudi stalno bore protiv nečega umjesto za nešto, postavlja se pitanje - šta je ono što ljude ujedinjuje, šta vraća ljudskost društvu u kojem je ona ostala samo u tragovima, vraća entuzijazam, podstiče euforiju, rađa novu nadu, nasmijava nas, šta ljude okreće ljudima, mijenja ih i povezuje - zapisao je o predstavi reditelj Erol Kadić.

William Shakespeare se bavio glumom, pisao pjesme i drame, pri čemu je pokazao jednak talent za tragediju i komediju. Djela su mu prevedena na sve jezike svijeta, a stihovi najcitiraniji od svih autora u historiji književnosti. Premijera predstave održana je 2015. godine u NPM-u, u godini u kojoj je cijeli svijet posvetio obilježavanju jubileja jednog od najvećih svjetskih pisaca - 400 godina Shakespeareove smrti, a Narodno pozorište u Mostaru prvo je u BiH obilježilo ovaj jubilej. Ujedno, ova predstava nakon 27 godina Shakespearea vraća u Mostar.