open-navfaktor-logo
search
Kurz i Kogler
Predstavljen program nove Vlade Austrije: Zaštita granica jedan od prioriteta
Dogovorili smo se o primjeni zabrane nošenja marame u školama za djevojčice do 14 godina, kazao je Kurz
02.01.2020. u 21:39
get url
text
Predsjednik Narodne stranke Sebastian Kurz i šef Zelenih Werner Kogler

Nakon što su austrijski konzervativci Narodna stranka (OeVP) i Zeleni postigli dogovor o koaliciji, lideri stranaka su u četvrtak objavili i program vlade, javlja Anadolu Agency (AA).

Program nove Vlade Austrije na ukupno 300 stranica na konferenciji za medije su objavili predsjednik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i šef Zelenih Werner Kogler.

Kurz je poseban naglasak stavio na pitanja kao što su porezna regulativa, neregularne migracije i unutrašnje integracije.

Istakao je da će zaštita vanjskih granica Evropske unije (EU) i dalje biti jedan od austrijskih prioriteta u okviru borbe protiv neregularnih migracija, napominjući kako se protivi ideji raspodjele izbjeglica unutar EU-a te da trebaju biti uspostavljeni centri za repatrijaciju migranata.

Naglasio je da će biti povećan broj kurseva njemačkog jezika kako bi proces integracije bolje funkcionisao te da će raditi na tome da ljudima koji su stekli status izbjeglica pruže veće mogućnosti prilikom zapošljavanja čime bi se mnogo brže adaptirali u novom društvu.

Istakao je također da će biti proširena zabrana nošenja marame koja se već primjenjuje u osnovnim školama.

- Dogovorili smo se o primjeni zabrane nošenja marame u školama za djevojčice do 14 godina - kazao je Kurz.

Kogler je istakao da će posebnu pažnju posvetiti snažnijoj borbi protiv korupcije i povećanju transparentnosti, dodajući da je cilj smanjenje birokratije i transparentna država. Naglasio je važnost provedbe Pariškog klimatskog sporazuma i istakao da je smanjenje emisije ugljen dioksida od vitalne važnosti za Austriju ali i cijeli svijet.

U tom kontekstu je dodao da će smanjiti cijene javnog prijevoza kako bi potaknuli građane da više koriste gradski prijevoz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.