open-navfaktor-logo
search
Značajni datumi
Predstavljen projekt "Grbavica - 30 godina nakon"
Projekat "Grbavica – 30 godina nakon", kojeg realizuje Fondacija Sarajevo Navigator u saradnji sa FK Željezničar ima za cilj obilježiti značajne datume za historiju Kantona i Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, naselja Grbavica i Fudbalskog kluba Željezničar.
04.05.2022. u 18:44
get url
text

Kroz projekat će biti obilježen 04. maj 1992. godine, kada je prije 30 godina, u prvim danima agresije na Bosnu i Hercegovinu, zapaljen stadion Grbavica, što je bio jedan od najpotresnijih momenata tokom četverogodišnje opsade Sarajeva, koji je zorno prikazao svu apsurdnost rata, kao i razarajuće efekte koje je agresija imala na civilnu infrastrukturu Sarajeva, saopćio je FK Željezničar.

Također, kroz projekat će biti obilježeni i Dan Kantona Sarajevo, kao i Dan općine Novo Sarajevo. Realizacijom projekta obilježava se i značajan jubilej – 100 godina postojanja Fudbalskog kluba Željezničar.

Kroz projekat se nastoji njegovati kultura sjećanja, kao i potcrtati značaj koji je kulturni otpor građana Sarajeva imao u kontekstu borbe protiv agresije i opsade Sarajeva.

VEZANI TEKST - Prije 30 godina zapaljen stadion Grbavica

Iako obilježava godišnjicu jednog tragičnog događaja, trajno ucrtanog u memoriju građana Sarajeva, ovaj projekat, zapravo, priča pozitivnu priču o obnovi, rekonstrukciji i životu koji se nastavlja i nakon ratnog ludila.

U sklopu projekta "Grbavica – 30 godina nakon" produciran je remix kultne pjesme Grbavica.

Remix je kreirao Adis Kutkut – Billain, jedan od najznačajnijih producenata elektronske muzike na ovim prostorima, dobitnik nagrade Ambasador za najboljeg izvođača elektronske muzike u regiji jugoistočne Evrope za 2021. godinu.

Također, snimljen je i video spot "Grbavica – 30 godina nakon", kojeg je snimio i režirao Alen Alilović, direktor fotografije i veliki navijač FK Željezničar.

Remix pjesme Grbavica može se nakon promocije besplatno preuzeti sa web stranice www.grbavica.ba, na kojoj će se moći pogledati i video spot "Grbavica – 30 godina nakon", a od 8. maja i istoimena izložba.

Za ponedjeljak 9. maj zakazano je i otvorenje izložbe "Grbavica – 30 godina nakon", koja će biti postavljena u FAN Shopu FK Željezničar.

Sva izložena djela moći će se kupiti, a dio sredstava od prodaje bit će usmjeren u humanitarni Plavi fond, čiji je moto "Od Željinih navijača, srcem za zajednicu".

Kulminacija projekta "Grbavica – 30 godina nakon" bit će koncert grupe Čizma Bolero i Proleteri sa gostima, koji je zakazan za petak, 21. maj na platou iza istočne tribine stadiona Grbavica, onom na kojem je postavljena čuvena Željina lokomotiva.

Koncert je prvobitno bio planiran za 13. maj, ali je u znak poštovanja prema najvećoj legendi Želje – Ivanu Ivici Osimu, čija bi sahrana trebala biti blizu tog datuma, prolongiran za 21. maj.

Podsjećanja radi, Mustafa Čizmić – Čizma jedan je od autora sada već kultne pjesme Grbavica, koja je među najljepšim muzičkim numerama snimljenim tokom agresije na BiH i jedna od rijetkih pjesama iz ratnog perioda koje su aktuelne i dan-danas, jer je upravo ta pjesma danas nezvanična himna FK Željezničar i njegovih brojnih navijača.

Mustafa Čizmić – Čizma odrastao je na Grbavici, te je jedan od osnivača kultne grupe Bolero, koja je ponikla u nekadašnjem Domu Vaso Pelagić, a danas Centru za djecu i mlade na Grbavici.

Ne treba ni napominjati kako je Čizmić od malih nogu ljubitelj plave boje i navijač FK Željezničar.

Čizmić je 100% ratni vojni invalid, ranjen na položaju kod Hotela Bristol, sa kojeg je gledao voljenu Grbavicu, kao pripadnik Specijalnog odreda policije RBiH, popularnih Vikićevaca i nosilac je Zlatne policijske značke.

U znak zahvalnosti za njegov doprinos Grbavici, Upravni odbor FK Željezničar je još u februaru podnio inicijativu prema Općini Novo Sarajevo da se Mustafi Čizmiću, autoru pjesme Grbavica, čovjeku koji je stao na branik svoga grada kad se to moralo i to skoro platio životom, dodijeli javno priznanje Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu.

Ulaz na koncert, koji će biti održan u petak, 21. maja koštat će 15 KM, a sav prihod ostvaren realizacijom tog događaja bit će usmjeren u svrhu konsolidacije poslovanja FK Željezničar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.