open-navfaktor-logo
search
U Brusa bezistanu
Predstavljen Virtualni muzej starih zanata, muziku napravio Emir Bukovica
U sarajevskom Brusa bezistanu održana je prezentacija i promocija i Virtualnog muzeja starih zanata.
06.10.2020. u 13:16
get url
text

Ovaj projekat realiziralo je Udruženje za digitalizaciju kulturne baštine DIGI.BA Sarajevo, uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

- Projekat Virtualni muzej starih zanata ima za cilj da upozna korisnike sa tradicijom zanata sa Baščaršije i da doprinese očuvanju uspomene na zanate koji više ne postoje. Putem Virtual Reality (VR) i desktop aplikacije korisnici se u ovoj verziji detaljno upoznaju sa četkarom, kazazom i bozadžijom, zanatima koji su pred nestankom. Pored toga, mogu saznati i informacije o historijskom razvoju zanata u Sarajevu, te naučiti šta rade zanatlije čija imena nam više nisu prepoznatljiva” - izjavila je prof. dr. Selma Rizvić, autorica i koordinator projekta.

Izuzetan doprinos projektu dali su naš poznati glumac Adnan Hasković, kao i reditelj Ahmed Imamović. Grafički i web dizajn projekta djelo je Aide Sadžak, dok je samu aplikaciju programirala Ivona Ivković-Kihić.

Muziku za aplikaciju Virtualnog muzeja starih zanata napisao je autor Emir Bukovica. Pod imenom BUKOWSKEE objavljena je Emirova pjesma "Mahala zna", kao svojevrsna medijska podrška ovom projektu.



- Bilo je zadovoljstvo ponovo raditi u timu prof. Selme Rizvić, timu prepunom istinskih kreativaca velikog talenta. Nadam se da sam svojom muzikom bio na visini zadatka. Mahala zna da sam uživao od prvog do zadnjeg momenta rada na ovom fantastičnom projektu. Radeći na muzici za ovaj projekat vršio sam i neka svoja istraživanja ljudi i događaja toga perioda od prije par vijekova i naletio na ovu istinitu i tužnu ljubavnu baščaršijsku priču gotovo hamletovskih razmjera. Priču o nesretnoj ljubavi unuke poznatog sarajevskog kazandžije i sinu jednog bozadžije. Mislim da je ova tema apsolutno univerzalna i na žalost vrlo aktuelna i za današnje vrijeme podjela po svim društvenim i socijalnim šavovima - izjavio je Emir Bukovica, dodavši kako je tekst pjesme svojevrstan vremeplov do istinite priče o nesretnoj i zabranjenoj ljubavi.

"Mahala zna" je snimljena u američkom studiju "Definition Media" na Floridi i u poznatom sarajevskom studiju "Long Play".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.