open-navfaktor-logo
search
Promocija
Predstavljena knjiga "BiH - 30 godina od sticanja nezavisnosti" autora Mirka Pejanovića
Knjiga "Bosna i Hercegovina - 30 godina od sticanja nezavisnosti (studije, članci, recenzije knjiga)" autora akademika Mirka Pejanovića predstavljena je danas u Bošnjačkom institutu.
17.03.2023. u 15:14
get url
text

Knjiga govori o historijskom kontekstu i međunarodnim okolnostima u kojima je došlo do međunarodnog priznanja, ali i onome što je BiH prolazila tokom 30 godina.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Husnija Kamberović kazao je da je akcent na potvrđivanju historijskog kontinuiteta BiH, čemu je profesor Pejanović i posvetio čitav prvi dio knjige.

Istakao je da je Pejanović počeo sa odlukama AVNOJ-a te da pojašnjava koliko je u vrijeme socijalizma ta politička elita izgrađivala bh. posebnost, a što je omogućilo i BiH da 1992. godine u procesu disolucije Jugoslavije krene na put nezavisne države.

- Treći dio knjige govori o time šta je BiH prolazila u 30 godina, od Platforme Predsjedništva za djelovanje u ratnim uvjetima, koja je definirala ciljeve za koje se bori BiH i ambicije da se sačuva multikulturalno društvo koje se gradilo tokom historije - pojasnio je.

Pretposljednji dio knjige je, dodao je, posvećen izazovima s kojima se BiH danas suočava i prijedlozima na koji način se trenutna savremena politička društvena kriza može rješavati.

Tvrdi da Pejanović u knjizi govori i o izmjeni Izbornog zakona BiH, insistirajući na nužnosti kreiranja vlasti u BiH koja će biti zasnovana na programskim ciljevima, ali i nužnosti uvođenja prijevremenih izbora, što bi omogućilo rješavanje blokada.

Posljednji dio knjige, kazao je Kamberović, predstavlja viziju države, a to je BiH integrirana u euro-atlanske institucije.

- Ali Pejanović ne zamišlja BiH kao "priljepak" Evropskoj uniji, već da BiH prihvati evropske vrijednosti - zaključio je Kamberović.

Profesor Političkih nauka UNSA Asim Mujkić kazao je da knjiga predstavlja svojevrsnu refleksiju dinamičnog i često proturječnog procesa izgradnje bh. političkog subjektiviteta.

- Knjiga podrazumijeva široko obuhvatne procese onoga što je prethodilo i onoga što je došlo nakon međunarodnog priznanja BiH. Kroz 18 različitih tekstova, Pejanović uspijeva prikazati cjelokupnu dinamiku procesa, ne samo dijagnosticiranja stanja, već nudi i određena vrlo ostvarljiva rješenja - naglasio je Mujkić.

Smatra da je knjiga jako vrijedna i da je udaljena od brojnih ideoloških interpretacija koje ništa novo neće ponuditi, već zdravom politološkom imaginacijom nudi niz konkretnih rješenja.

Autor Pejanović kazao je da je knjiga namijenjena stručnoj i naučnoj javnosti, posebno mladima i studentima.

- Sadržaj knjige je takav da na neki način sintetizira vrijeme od tri decenije, od kakao je BiH postigla nezavisnost - istakao je Pejanović.  

Knjiga sadrži četiri cjeline, a to su Historijske pretpostavke i međunarodne okolnosti sticanja nezavisnosti BiH, Izazovi razvoja kajem 20. i početkom 21. stoljeća, Razvoj lokane samouprave u postdejtonskom periodu  te Refleksija o državi BiH u naučnim raspravama.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.