Predstavljena “Mostarska zbirka“ Almina Kaplana

Objavljeno: 01.07.17 u 13:52

U izdanju zagrebačkog VBZ-a objavljena je nova knjiga poezije Almina Kaplana "Mostarska zbirka", koja je predstavljena u OKC-u Abrašević.

Kaplan: Humor i ironija kao hladne obloge na svakodnevne frustracije
Kaplan: Humor i ironija kao hladne obloge na svakodnevne frustracije

 

"Mostarska zbirka" nastajala je prilično dugo, rekao je autor na promociji u Mostaru, i u njoj su zapisane Kaplanove impresije Mostara.

Promotor Srđan Gavrilović je naglasio kako je zbirka razglednica grada, koji je proživio neshvatljivu tragediju i koji se od nje još uvijek oporavlja.

- Almin ovom zbirkom pokušava zašiti ili barem stavi flaster na te procijepe, dok humor i ironija u zbirci djeluju poput hladnog obloga na svakodnevnu frustraciju, podsjećajući na onu izreku: “Smijem se da ne poludim" - kazao je Gavrilović.

Po riječima promotorice Andrijane Copf, nije slučajan podnaslov Kaplanove zbirke "Mali roman o gradu", kao ni prva rečenica u knjizi, napisana kao posveta, odnosno kao ključ čitanja knjige: "Ja ništa ne znam o ovom gradu".

 - Pjesnik je tu promatrač i želi biti neprimjetan. Tih. Sam. S malo riječi, bez puno filozofije i mudrovanja, Kaplan u “Mostarskoj zbirci“ predstavlja cijeli spektar boja Mostara, nijanse osjećaja, oslikava jedan grad, ljude u njemu, stanje u kojem je Mostar danas. Uvodnom rečenicom-posvetom “Ja ništa ne znam o ovom gradu“, Kaplan je otkrio cijelog sebe i ovu knjigu – svu svoju ljubav, pokroviteljski odnos prema gradu kojeg je sačuvao između prve i zadnje korice svoje četvrte knjige poezije - istakla je Copf.

Almin Kaplan je bosanskohercegovački pjesnik prepoznatljiv po autentičnom i bremenitom književnom izrazu. Tome svjedoče i nagrade koje je dobio. Pored nagrade "Mak Dizdar", dobitnik je i nagrade na Ratkovićevim večerima poezije.

Autor je zbirki pjesama "Biberove kćeri", "Čekajući koncert roga" i "Ospice".

Živi i radi u Stocu.