open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Predstavljena publikacija "Dosje: JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH..."
Dosje ima i edukativnu funkciju, a to je rušenje mita da je JNA štitila Jugoslaviju u Hrvatskoj i utvrđivanje činjenice da se JNA kao savezna vojska stavila na stranu samo jedne vojske u sukobu, a to je srpska strana koja je kasnije počinila brojne zločine, poručila je Ivana Žanić urednica knjižice "Dosje: JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH..."
16.11.2018. u 16:03
get url
text

"Ovo nije politički pamflet, ovo je jedan dokument koji je zapravo poziv institucijama u Srbiji da istraže sve navode iz Dosjea i provedu efikasnu istragu koja bi dovela do podizanja optužnica", kazala je Ivana Žanić, voditeljica pravnog tima u Fondu za humanitarno pravo Beograd i urednica knjižice "Dosje: JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH –uloga Jugoslavenske narodne armije u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i njezina transformacija iz jugoslavenske u srpsku vojsku", javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom 27. godišnjice pada i žrtve Vukovara, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb, Fond za humanitarno pravo Beograd (FHP), Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu održali su predstavljanje knjižice "Dosje: JNA u ratovima u Hrvatskoj i BiH – uloga Jugoslavenske narodne armije (JNA) u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) i njezina transformacija iz jugoslavenske u srpsku vojsku".

U pitanju je najopsežniji dosje FHP-a do sada, 10. po redu, koji obuhvaća period od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća pa sve do maja 1992. godine i bavi se pripremom JNA i političkih struktura SFRJ i Srbije za ratove, kao i sudjelovanjem JNA u sukobima i njezinim doprinosom ostvarenju ratnih ciljeva rukovodstava Republike Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

U Dosjeu se iznose dokazi o ulozi JNA u naoružavanju srpskih formacija u Hrvatskoj i BiH uoči sukoba i pomoći koju je ona pružala srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH nakon što su jedinice JNA službeno povučene iz tih republika, rečeno je na predstavljanju u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Autori Dosjea su pratili haaške i sudske procese u regiji te svjedočenja izrečena na tim procesima koji "ukazuju na sramotnu ulogu JNA i na neke od ključnih zločina koji su pripadnici JNA počinili", kazao je moderator predstavljanja Eugen Jakovčić iz Documente.

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske od 2010. do 2015. godine i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, uvodno je istaknuo kako ovaj Dosje u sebi ne sadrži nikakve elemente politike, već samo činjenice potkrijepljene dokumentima.

-To je pristupom upozorenje da možemo drugačije, da ne moramo raditi sve etnički i politički motivirano, nego da možemo graditi pomirbu i sud o povijesti na temelju činjenica - ocijenio je Josipović.

Poručio je kako bi ova knjižica mogla biti dobar priručnik za budući rad Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH-a), ali i u Republici Srbiji.

Josipović smatra kako je situacija danas u međudržavnim odnosima u regiji lošija nego prije pet godina, s obzirom da "na sceni dominiraju nacionalističke opcije nespremne prihvatiti činjenice koje ozbiljno utječu na javno mišljenje i politike na način da se pomirenje u državama regije danas čini mnogo dalje nego što je nekada bilo".

Ivana Žanić, urednica Dosjea i voditeljica pravnog tima u Fondu za humanitarno pravo Beograd, istaknula je kako se ovaj Dosje odnosi na sukob na dva teritorija, na teritoriju Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

-FHP je prvi dosje objavio 2011. godine, a na posljednjem, 10. i najobimnijem dosjeu radilo se oko godinu i pol dana i predstavlja sublimaciju činjenica utvrđenih pred Haaškim tribunalom svjedočenjima ljudi koji su svjedoci zločina počinjenih od strane JNA još od sukoba u Hrvatskoj, ali i drugih dokaza, kao što su medijski prilozi, novinski članci idr. Bazu našeg dosjea predstavljaju činjenice koje su utvrđene pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju - kazala je Žanić.

-Ovo nije politički pamflet, ovo je jedan dokument koji je zapravo poziv institucijama u Srbiji da istraže sve navode iz Dosjea i provedu efikasnu istragu koja bi dovela do podizanja optužnica - kazala je Žanić.

Poručila je kako "Dosje ima i edukativnu funkciju, a to je rušenje mita da je JNA štitila Jugoslaviju u Hrvatskoj i utvrđivanje činjenice da se JNA kao savezna vojska stavila na stranu samo jedne vojske u sukobu, a to je srpska strana koja je kasnije počinila brojne zločine".

Na predstavljanju su o "Dosjeu" govorili  Jovana Kolarić, autorica Dosjea iz FHP-a Beograd, Nemanja Stjepanović, novinar i aktivist te supervizor Dosjea, te Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.