Promocija

Predstavljena zbirka ilustrovanih citata Alije Izetbegovića "Poruka sebi"

Objavljeno: 09.05.2019. u 17:17

Nađa Berberović-Dizdarević je naglasila da je "Poruka sebi" prva zbirka citata, ali da na ovome ideja neće biti završena

Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića "Poruka sebi" predstavljena je danas u povodu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, a umrežila je citate koji govore o životu, smrti, slobodi, ljubavi, nauci, umjetnosti i drugim temama.

Urednica zbirke, unuka Alije Izetbegovića, Nađa Berberović-Dizdarević Feni je kazala da je citate prikupljala godinama, čitajući djela koje je pisao Izetbegović.

Foto: FENA

- Bilježila sam citate koji su za mene bili značajni i tako je nastala ova zbirka. Obogatili smo je ilustracijama mlade umjetnice Džejlane Pašić da bi na taj način citate približili svim generacijama i pokazali da se radi o univerzalnim idejama - navela je Berberović-Dizdarević.

Naglasila je da je "Poruka sebi" prva zbirka citata, ali da na ovome ideja neće biti završena.

Umjetnica Pašić je istaknula da su ilustracije rađene u akvarelu te da su u neraskidivoj vezi sa citatima. Poručila je da se svako može pronaći u citatima jer su teme univerzalne.

Predgovor za knjigu napisao je književnik Hadžem Hajdarević koji je, između ostalog, naveo da je Alija Izetbegović životnu filozofiju, vlastitu viziju života i životnu misiju kojoj je principijelno bio predan, gradio najprije na islamskom razumijevanju svijeta, života, životnih mijena i ovozemaljskih smislova, te intelektualno provjeravao na bogatoj, raznorodnoj, evropskoj misaonoj tradiciji i iskustvu.

Uz predstavljanje zbirke u Muzeju "Alija Izetbegović" predstavljane je i prateća izložba ilustracija.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije